Alexander Gadjiev Foto: Osebni arhiv
Alexander Gadjiev Foto: Osebni arhiv

Narava navdihuje je ob 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna tema jubilejnih 20. Klavirskih dnevov, ki jih danes in jutri v Avditoriju Portorož pripravljata Društvo klavirskih pedagogov Slovenije in Glasbena šola Koper.

Beethovnovo leto 2020 so zaznamovala številna glasbena dogajanja po svetu in njegovi ustvarjalnosti so želeli nameniti pozornost tudi na lanskih Klavirskih dnevih, ki pa so bili, žal, zaradi izrednih razmer odpovedani. Organizatorji so se odločili, da že pripravljeno bogato vsebino predstavijo na letošnji konferenci in tako za dvodnevno srečanje v portoroškem Avditoriju pripravili pester niz 18 dogodkov, s katerimi bodo poskušali odkrivati brezčasnost glasbene umetnosti Beethovna, predvsem tiste, v kateri ga je navdihovala narava. Vodja organizacijskega odbora 20. Klavirskih dnevov, Aleksandra Češnjevar Glavina, je prepričana, da je "… Beethoven vsekakor vedno aktualen skladatelj za celotno izobraževalno vertikalo, tako za učence kot tiste, ki že profesionalno stopijo na koncertni oder, seveda tudi za pianiste in klavirske pedagoge. Na srečanju bomo predstavljali njegove skladbe, njegovo ustvarjalno delo in razmišljanje. Tema je narava kot navdih, saj vemo, da je tudi Beethovna, tako kot mnoge druge skladatelje in nasploh umetnike, navdihovala narava. Tudi nas je inspirirala pri pripravi letošnjih Klavirskih dnevov."

Kar trije Epta forumi so tako uglašeni na dediščino Beethovna, med katerimi zagotovo izstopa predavanje z naslovom Beethoven docent – Carl Czerny, ki ga je pripravil koprski klavirski pedagog Nelfi Paliska. Beethovnova glasba je navdihovala tudi mlade slovenske pianiste, učence, dijake in študente pri pripravah osmih projektov šol, med njimi tudi Glasbeno šolo Koper s projektom V sozvočju z naravo in Glasbeno šolo Sežana s projektom Pobeg v mitološki svet. Posebno pozornost predavatelji namenjajo tudi obletnici Lucijana Marije Škerjanca - o njegovem mladinskem klavirskem opusu je predavanje z naslovom Narava v navdih pripravil Dominik Jakšič, koprska pianistka Nives Pavlič se z igranjem in tudi improvizacijo Štirih letih časov v Buenos Airesu spominja obletnice Astorja Piazzolle, koprski skladatelj in klavirski pedagog Bojan Glavina pa bo razkrival pozabljene rokopise devetih slovenskih skladateljev. Stalnica v programu slovenskih Klavirskih dnevov je tudi Epta učitelj in tokrat bodo predstavili delo tržaške pianistke in klavirske pedagoginje Tamare Ražem Locatelli.

Program dvodnevne konference v Portorožu obeta resnično veliko zanimivih pristopov, razmišljanj, raziskav, a tudi dva vrhunska večerna koncerta dveh izjemnih primorskih pianistov. Petkov večer pripravlja pianist Renato Chicco, ki bo poklon Beethovnu predstavil kot inspiracijo za jazzovsko improvizacijo. Na dveh večernih sobotnih koncertih pa bo nastopil mladi goriški pianist svetovnega slovesa Alexander Gadjiev, prvi slovenski pianist, ki je pred kratim osvojil prestižno drugo nagrado (in tudi posebno nagrado za izvedbo sonate) na slovitem Chopinovem klavirskem tekmovanju v Varšavi. To bo tudi njegov prvi koncert v Sloveniji po prejemu prestižne nagrade na Poljskem.