Foto: Maja Klanjšek
Foto: Maja Klanjšek

Vedno, ko sem v minulih letih obiskala učence Glasbene šole Tolmin, sem v pogovorih z njimi doživela nekaj zelo posebnega, drugačnega. Navduševali in navdihovali so me z iskrivostjo, iskrenostjo, spontanostjo, odprtostjo... in nič drugače ni bilo marca letos, ko sem se srečala s tremi zanimivimi mladimi glasbeniki. Desetletnega Bora Šturma Lebna, doma iz Kobarida, so za igranje klavirja navdušile romantične skladbe, ki jih je izvajal njegov starejši brat. Svoj talent je najprej razvijal ob učiteljici Hermini Jakopič, zadnji dve leti pa je njegova mentorica Ana Kravanja Leskovec. "Rad imam skladbe, s katerimi lahko izrazim, kaj občutim z glasbo. Všeč so mi dela Haydna, Bacha, Chopina in želim si, da bi kmalu lahko izvajal tudi skladbe Mozarta. Ti skladatelji, predstavniki romantike in klasicizma, so moji vzorniki in rad bi jim bil podoben. Zanimiv pa mi je tudi nauk o glasbi," je samozavestno in odločno pripovedoval Bor, ki se je lani udeležil 3. mednarodnega tekmovanja Celeia v Celju, letos pa tekmovanja v Naborjetu v Italiji in si je na obeh tekmovanjih priigral prvi nagradi. Kljub lepim uspehom meni, da je na glasbenem tekmovanju pomembnejši trud in ne toliko sama uvrstitev. V prihodnje želi obiskati koncert goriškega pianista Alexandra Gadjieva. O svoji nadaljnji glasbeni poti pa še nima izoblikovanega cilja: "Moje misli se spreminjajo. Najprej sem želel, da bi postal gasilec, nato policist, danes pa bi rad bil mehanik. No, mogoče pa bom nekoč tudi pianist. Zanima me veliko dejavnosti: kolesarjenje, računalništvo, ustvarjanje z lego kockami."

Saksofonist, pianist in oboistka v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju s časnikom Primorske novice, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo predstavili tri uspešne učence Glasbene šole Tolmin in jim prisluhnili v izvedbah skladb, ki so jih lani posneli v studiu Hendrix Radia Koper.

Likovna umetnost, slikanje pokrajin na platno, risanje in saksofon pa navdušujejo Staša Korena iz Drežnice. Želel je sicer igrati kitaro, a ker v podružnični glasbeni šoli v Kobaridu ni bilo dovolj prostih mest, je izbral flavto. Po dveh letih igranja ga je mentorica Joanna Blejwas navdušila za saksofon. V razredu Martina Skubina je mladi glasbenik leta 2021 na mednarodnem tekmovanju World Open Online Musica Competition osvojil zlato plaketo in drugo nagrado, na lanskem Temsigu pa srebrno priznanje. Vsestransko ustvarjalni 11-letnik, ki so mu bile najprej všeč umirjene skladbe, kasneje pa je ugotovil, do so tudi poskočne lahko zelo zanimive, bi rad postal tudi član katerega od bližnjih pihalnih orkestrov. O nadaljevanju glasbene poti še ne razmišlja. Ker pa mu je saksofon tako zelo všeč, je prepričan, da mu bo vedno ostal zvest.

"Od vedno se mi je zdela oboa prav poseben inštrument, ki ni pogost in ima čudovit žametni zvok," nam je zaupala Sara Tušar. Pet let je bila njena učiteljica Ana Souza Leban, zadnje leto jo poučuje Neža Podbršček. Lani se je udeležila tekmovanja Temsig in osvojila zlato plaketo, na letošnjem mednarodnem tekmovanju Emona pa je prejela srebrno priznanje.

A prijetna in simpatična tolminska glasbenica svojega izobraževanja ni začela z oboo: "Najprej sem dve leti igrala harmoniko. Nato sem se vpisala k pouku kljunaste flavte z željo, da bi vendar lahko kasneje igrala oboo, inštrument, ki mi je resnično zelo všeč in bi se mu rada posvetila tudi v prihodnosti. Zagotovo vsaj ljubiteljsko, če ne tudi profesionalno." Sara, ki je pred meseci uspešno opravila sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, namreč še ni odločena, ali bo glasbeno šolanje tudi nadaljevala. Trenutno igra tudi v mladinskem pihalnem orkestru glasbene šole, rada pa tudi solistično poje jazz, rock in pop pesmi in občasno »za dušo« zaigra tudi na klavir.