Solisti veneti, Massimo Mercelli in Lucio Degani Foto: Peter Litavsky
Solisti veneti, Massimo Mercelli in Lucio Degani Foto: Peter Litavsky

Festivalu se je ob jubileju z najlepšimi željami za uspešno prihodnost poklonil tudi piranski župan Đenio Zadković, občinstvo pa sta najbolj navdušila solista, Massimo Mercelli in Lucio Degani, ki je igral na Tartinijevo violino.

Za to posebno priložnost je ansambel, ki že nad 60 let navdušuje poslušalce po vsem svetu, spored oblikoval s tremi Tartinijevimi koncerti za flavto in dvema Vivaldijevima koncertoma. Uvodna skladba pa je bila poklon Tomasu Albinoniju ob 350-letnici rojstva.

Solisti veneti, Massimo Mercelli Foto: Peter Litavsky
Solisti veneti, Massimo Mercelli Foto: Peter Litavsky

Tartinijeva violina, na katero je skozi ves koncert igral prvi violinist ansambla, Lucio Degani, je glavno vlogo prevzela v Vivaldijevem Koncertu v D-duru, 'Grosso Mogul'. "Do te violine imam poseben, skorajda ljubezenski odnos, obožujem njen zven in igrati nanjo je velika čast. Najraje bi jo kar zamenjal s svojo, ki jo je prav tako kot Tartinijevo izdelal Don Niccolo Amati," je povedal solist. In čeprav jo je pred koncertom lahko poskušal le dobre pol ure, je z njo dosegel izredno pretanjeno interpretacijo virtuoznih solov.

Solisti veneti Foto: Peter Litavsky
Solisti veneti Foto: Peter Litavsky

Podobno je s tremi Tartinijevimi koncerti in z mehkim tonom svoje lesene flavte 'traverso' zablestel Massimo Mercelli, ki je vročemu občinstvu podaril dodatek iz sveta filmske glasbe. Nanjo ga vežejo sodelovanja s kar tremi dobitniki Oscarja: Enniom Morriconejem, Luisom Bacalovom in Nicolo Pivanijem. Kot uveljavljen interpret Tartinija, ki je mojstru narodov posvetil tudi ploščo, je že redni gost festivala in vsak koncert mu pomeni posebno doživetje: "Igrati v Piranu je zame predvsem čast in tudi veliko veselje, zlasti ob ansamblu, ki mi pomeni stično točko s Tartinijem. In tu moram povedati, da sem njegovi glasbi dodal nekaj tudi sam ... V koncertu v D-duru je namreč drugemu stavku, Grave, v partituri manjkal solistični part, ki sem ga sam oblikoval na podlagi spremljave in nekaterih fragmentov ornamentiranja, ki pa so ohranjeni."

I Solisti veneti zadnja tri leta, od smrti legendarnega vodje Claudia Scimoneja igrajo pod taktirko nič manj odličnega naslednika Giuliana Carelle, ki je pred tem s Scimonejem sodeloval polnih 50 let. S svojo izvrstno, ubrano a energično ansambelsko igro so najbolj razgreli občinstvo V Vivaldijevem koncertu za dva violončela v izvedbi izvrstnih članov Gianantonia Viera in Giuseppeja Baruttija.

Ustanoviteljica in umetniška vodja Tartini festivala Jasna Nadles, ki ob programskem vodstvu Milana Vrsajkova in podpori Ministrstva za kulturo ter mnogih pokroviteljev že vseh dvajset let krmari Tartini festival skozi enkrat bolj, drugič manj naklonjene čase, je po koncertu izrazila navdušenje nad številnimi poslušalci, ki so kljub vsem preprekam prišli na koncert. Upa, da bo tako tudi danes, ko je na sporedu koncert ansambla Europeo Barocco, ter v petek in soboto, ko bodo v Piranu gostovali člani Novega orkestra Ferruccio Busoni in ansambla Il terzo suono. V njih se skrivajo znana imena interpretov baročne glasbe, kot so Giorgio Fava, Gianpiero Zanocco, Andreas Mehne, Donatella Busetto in drugi. V koprski pretorski palači bodo 1. in 4. septembra gostovali mladi glasbeniki na koncertih Tartini Junior, poseben dogodek pa bo tudi zadnji piranski koncert, na katerem bo 6. septembra nastopil Koncz Duo z Dunaja.