Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Za prekratek čas sodelavec našega radia, David Bordon, sicer bobnar black metal skupine Malorshiga, mi je na vprašanje, kako opredeliti žanr 'doom metal', odgovoril takole: "Gre več ali manj za ritmično bolj enoznačne, počasnejše kompozicije, ki stavijo več na izgradnjo ambienta, kot na dinamiko skladbe. Ostri toni, monotoni ritmi, ampak nikakor ne dolgočasni … Vrednost žanra se meri v teži zgrajenih razpoloženj, ne pa v tehnični podkovanosti."

Z zgoraj navedenem opisom si lahko pomagate in preverite, koliko se skladba 'In Death of Death' drži žanrsko začrtanih okvirjev.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Skupina Chains je namreč doom metal naveza, tvorita jo Etienne Chelleri in Marko Colnar, ki se v glasbenih vodah predstavljata kot Etienne Von Chelleri in Matz Sick. Kot reprezentančni identifikacijski zapis smatrata članek Alenke Penjak, ki je o ustvarjalnem dvojcu napisala naslednje: "Chains je bil sprva projekt enega samega človeka, Etienna Chellerija, in se je rodil leta 2010 pod navdihom skupin Sunn O))), Moss in Urfaust ter s srkanjem zloglasnega zvoka bendov iz 70. let preteklega stoletja Death SS in Paul Chain. Leta 2012 je Etienne Chelleri oziroma Chains izdal svoj prvi album Of Death, nakar se mu je pridružil Chad Devis iz ameriškega kultnega doom benda Hour of 13 in postal prvi bobnar skupine. V tistem trenutku se je njuni glasbi zgodil retro trenutek. Evolucija ju je ponesla v 80. leta in glasba je postala hibrid med italijanskim dark doomom, death rockom ter hipnotičnim dark metalom in post punkom. Februarja 2013 je skupina Chains izdala malo ploščo Dancing with my Demons, na kateri je bobne še igral Chad Devis. Etienne Chelleri se je odločil, da bo naprej deloval sam in je tudi izdal malo ploščo Violet Wizard. A zapihal je veter sprememb ... Najprej je sledil prvi nastop v živo, in sicer na prireditvi Hypnotic Drone doom v Banja Luki. Skupini Chains se je pridružil bobnar iz benda Suton, ki je deloval tudi kot drugi vokalist, in v tej postavi je skupina izdala malo ploščo, ki so jo posneli v živo kot improvizacijo in ji dali naziv Balkanik Hypnotic Ritual. Sledili so različni nastopi, tudi projekt Balkanian Narko Doom, nakar se je skupini pridružil Marko Colnar oziroma Matz Sick in ostal do današnjega dne."

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Chains sta tako končno postala bend, ki je poslušalcem predstavil kolekciji singlov Dead Tapes vol. I in Dead Tapes vol. II, pred dvema letoma album Sonic Sabbath, marca letos pa je dvojec izdal nov album Musica Macabra.

Album je izšel na vinilu za poljsko založbo Interstellar Smoke Records, na CDju za irsko At War With False Noise in na kaseti preko ruske Decadence Within Records.

Pesem tedna: In Death od Death - Chains