Maj Cergol s svojim učiteljem Matijo Tavčarjem Foto: Osebni arhiv
Maj Cergol s svojim učiteljem Matijo Tavčarjem Foto: Osebni arhiv

Maj Cergol je zelo bister, radoživ in zvedav 13-letnik, ki mu je bila glasba položena že v zibel. Njegova mama je profesorica glasbe in zborovodkinja, oče multiinstrumentalist, ki sodeluje z različnimi (predvsem popularnimi) skupinami, zato je tudi Maja že od malih nog obkrožala zelo raznolika glasba: z mamo je prepeval v zboru na Opčinah, z očetom pa poslušal Vlada Kreslina in skupino Zmelkoow. Od malih nog je rad igral na bobne, zato se je odločil vpisati na glasbeno šolo. Tolkala se že šesto leto uči pri profesorju Matiji Tavčarju, ki je Maja navdušil tudi za tekmovanja. Prvič se je Temsiga udeležil pred tremi leti, ko mu je za las ušla zlata plaketa. Letos pa je vendarle dosegel svoj cilj in kot osmouvrščeni (med 29 tekmovalci) dosegel zlato. Za ta uspeh je moral kar trdo delati, pomagal pa si je tudi s poslušanjem posnetkov za tekmovanje predpisanih skladb. Glasbo srka vase na vsakem koraku, pa tudi sam rad igra, ne le tolkala, tudi kitaro in klavir, kar tako, za sprostitev. Sicer pa rad nastopa tudi v komorni skupini štirih tolkalcev, še raje pa igra v godbi na pihala, tako na Proseku pri Trstu kot v Sežani.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki vsak četrtek ob 20.00 uvaja oddajo Glasbeni abonma, predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Tokrat boste lahko prisluhnili kar dvema 13-letnima učencema Glasbene šole Sežana: tolkalcu Maju Cergolu in harmonikarju Luki Brcarju, ki je prav tako prejel zlato plaketo na Temsigu. Tam je bil uspešen že drugič, za kar ima nekaj zaslug tudi prof. Sabina Trifković.

Na Proseku obiskuje nižjo srednjo šolo Fran Levstik s slovenskim učnim jezikom, v prostem času trenira še košarko pri zamejski ekipi Jadran, najraje pa se druži s prijatelji na vasi. Všeč so mu tudi spletne video igrice, ko pa ima tega dovolj, poišče svoj mir za klavirjem ali za kitaro. Vse kaže, da je nekako bolj v ospredju očetov vzor, saj si tudi Maj želi postati računalnikar. Kot glasbenik pa bi najraje igral v kakšen bendu, saj ga še vedno najbolj privlači rock glasba, za katero se je navdušil že kot otrok. V obdobju pandemije je za Youtube posnel nekaj 'drum-coverjev' pesmi skupin Guns 'n' Roses in Queen, pa tudi svojo avtorsko skladbo, ki jo je naslovil 'Prvi maj 2020'. Zanjo je sam posnel bobne, električni bas, električno kitaro, mandolino in klaviature. Občasno pa celo igra bobne kot substitut pri zamejski skupini Grešni kozli. In čeprav najraje posluša italijansko - pa tudi svetovno pop in trap glasbo, postavlja na posebno mesto igranje v godbi na pihala.

O tem nam je nekaj več povedal njegov profesor Matija Tavčar, ki uči tolkala v različnih podružnicah sežanske glasbene šole, ki pokriva območje od Komna do Brkinov. Ob tem tudi kot dirigent Pihalnega orkestra Komen skrbi, da otroci najdejo pot do muziciranja, vsaj ljubiteljskega, če že ne profesionalnega. Pomembno se mu zdi, da se njegovi učenci seznanijo z vsemi tolkali, in pridejo do spoznanja, da "… igrati na boben še ni dovolj za postati tolkalec ... Zelo rad vidim, da jih veseli igranje v orkestru, kjer se tudi družijo in najdejo svoje radosti. Naš cilj je, da otroci vzljubijo glasbo, ki jim potem pomaga tudi pri osebnostni rasti. To se mi zdi pomemben socialni vidik, na katerega moramo biti zelo pozorni."

Rad ima glasbo, košarko in življenje na vasi - Maj Cergol, Luka Brcar