Foto: Radio Koper/Alan Radin
Foto: Radio Koper/Alan Radin

Priljubljeni primorski glasbenik Samuel Lucas je v začetku leta praznoval abrahama, svojih 30 let glasbenega delovanja pa obeležuje z novim singlom. Že leto dni je odmaknjen od glasbenih odrov, nikakor pa ne tudi od glasbe. Po avtorskem albumu 'Sebe dajem' iz leta 2019 se tokrat predstavlja z novo avtorsko skladbo 'Narod moj' z zanimivim sodelovanjem, saj je avtorica besedila mag. Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka.

Konec novembra ste nastopili skupaj s hčerko. To je bil eden redkih nastopov v koronačasih.

Res je. Veliko glasbenikov se je znašlo v isti situaciji kot jaz, čas je, da se določene stvari sprostijo, moramo med ljudi, ker drugače ne znamo živeti.

Korona je znala izbezati iz vas tudi malo ustvarjalne žilice. Čas je za nove ideje.

Glasba je prispevala k mojemu boljšemu počutju. Moje ustvarjanje se je kar prebudilo v meni. Dovolj sem imel razmišljanja o problemih, bil sem brez motivacije. Moral sem se prisiliti, da sem dobil inspiracijo in nato se mi je zgodilo kar nekaj dobrih stvari. Vesel sem, da sem na dobri poti. Ko sem se vrnil iz tujine, sem moral začeti od začetka, hotel sem pokazati ljudem, kaj počnem, kdo sploh sem, koliko glasbe je v meni. Malo pozno sem se prebudil, ker sem na začetku pel pesmi drugih izvajalcev, ki jih nisem čutil. Odločil sem se, da bom ustvarjal to, kar znam, ljudem bom dal sebe. Pesem 'Narod moj je' nastala slučajno.

Kaj nam govori besedilo pesmi?

Pesem pravi, da smo poseben narod. Slovenci padamo pod avtoritete ostalih narodov. Vemo, da lahko še veliko damo in moramo verjeti vase. Čeprav smo si različni, moramo v težkih trenutkih stopiti skupaj.

Kako nastajajo vaše pesmi?

Ta enciklopedija je res obsežna. Sam poskusim najprej narediti glasbo in vokalno linijo, potem pa pišemo besedilo. Tokrat je bilo malo drugače, ker sem pesem res začutil, besedilo je bilo ritmično. Zaljubil sem se vanj. Še isto noč sem se lotil dela in Violeti Bulc je bila moja ideja všeč. Pesem mora dozoreti, preden gre med ljudi.

S kom ste sodelovali?

Doma sem posnel 'demo', torej sem posnel vse, od vokala, bobnov, bas kitare, klaviature, a vse po svojih zmožnostih. Potem sem posnetek poslal kitaristu Amirju Karaliću, na bobnih je zaigral Marko Lazarić, klaviaturist in producent je Ivan Popeskić. Vesel sem, da sem našel to skupino ljudi, ki jim bom zaupal tudi v prihodnje.

Kdaj lahko pričakujemo novi album?

Razmišljal sem, da bi naslednjo pesem izdal maja, vendar sem si premislil in bom še malo počakal. Album bom sestavil takrat, ko bom imel dovolj pesmi.

Janja Lešnik

Celotnemu pogovoru s Samuelom lahko prisluhnete tu:

Rubrika Pesem in pol vsak ponedeljek prinese novega zmagovalca, tokrat je zmagala pesem Narod moj.