Trio flavt Loka. Foto: Osebni arhiv
Trio flavt Loka. Foto: Osebni arhiv

Trio flavt Loka so leta 2019 v želji po skupnem ustvarjanju ustanovili Ana Kejžar, Eva Mittendorfer in Luka Železnik, ki so svoje moči združili kot učitelji flavte na Glasbeni šoli Škofja Loka, čeprav sta obe predstavnici nežnega spola nekdanji dijakinji koprske umetniške gimnazije.

Izolanka Ana Kejžar, tedaj še Dadič, in Eva Mittendorfer iz Dekanov sta bili izjemno uspešni učenki prof. Alenke Zupan in obe sta po maturi študirali na Akademiji za glasbo pri prof. Fedji Ruplu, ki je bil nekoliko prej tudi profesor Celjana Luke Železnika. Vsi trije so se potem šolali še v tujini, Eva Mittendorfer na šoli Real Conservatorio Superior de Musica de Madrid, pri prof. Manuelu Rodriguezu, Ana Kejžar pri prof. Bertnu D`Hollanderju, na Lemmensinstituutu (LUCA School of Arts) v Leuvnu, Luka Železnik pa na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, pri prof. Hansgeorgu Schmeiseru in kasneje še na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu. Vsi trije so danes glasbeni pedagogi, obenem pa veliko koncertirajo v najrazličnejših zasedbah, a najraje v komornih.

Oddaja Glasbeni abonma je na sporedu vsak četrtek ob 20,00 in tokrat jo namesto z redno rubriko Primorski glasbeni talenti začenjamo z neposrednim prenosom koncerta Tria flavt Loka. S člani tria, Ano Kejžar, Evo Mittendorfer in Luko Železnikom se bo pogovarjala Janja Lešnik. Poleg avdio prenosa na radijskih valovih, bo dosegljiv tudi video v spletnem pretakanju na FB straneh Radia Koper, DPG in JSKD Koper, na sporedu pa bodo dela Beethovna, Castérèdea, Simakuja in Paubona. Kasneje bodo posnetki na voljo tudi na YouTubeu in na spletni strani Radia Koper.

Skupno koncertno pot so pričeli z uspešno udeležbo na tekmovanju Classic Pure Vienna na Dunaju, kjer so leta 2019 prejeli tretjo nagrado. Predstavili so se tudi z uspešnim koncertom na festivalu Prisluhi v Mestnem gozdu, katerega umetniški vodja je danes prav Luka Železnik. Na tem festivalu so (v sodelovanju s flavtistom Borisom Bizjakom) krstili noviteto mladega skladatelja Leona Firšta Impresija za 4 flavte. Sicer pa Trio flavt Loka izvaja dela različnih glasbenih obdobij, od baroka do sodobne glasbe, tako slovenskih kot tujih avtorjev. Z velikim navdušenjem raziskujejo in širijo repertoar za svojo zasedbo.

Ana Kejžar, ki poleg flavte obožuje tudi zborovsko petje, še vedno je članica Dekliškega zbora GŠ Koper, Eva Mittendorfer, ki ima že izkušnje s triom flavt, saj je že pred tem s triom in kvartetom flavt zmagovala na pomembnih tekmovanjih, in Luka Želežnik, ki je trenutno član več komornih skupin, obenem pa še pomočnik ravnatelja GŠ Škofja Loka, so torej gostje oddaje Glasbeni abonma, ki tokrat že drugič ponuja neposredni prenos koncerta Društva prijateljev glasbe.

Lea Hedžet