Foto: Osebni arhiv izvajalca
Foto: Osebni arhiv izvajalca

Puljsko pevko, flavtistko in skladateljico Tamaro Obrovac si je glasbena javnost pred desetletji sprva zapomnila po jazzovsko mainstreamovskem izrazu, ki je sledil ameriški tradiciji, le njena duhovitost in iskrivost v interpretacijah sta dajali slutiti, da bo vsak čas zavila na svoja pota. Prav njena Istra je s svojo specifiko ponujala pravi glasbeni humus in začelo se je popotovanje v etno jazz, raziskovanje istrskega in širše mediteranskega kulturnega miljeja, ki ga Obrovčeva spretno vpleta v jazzovski duh svobodnega in sodobnega glasbenega izraza.

Njene avtorske projekte, poleg tipične melodike, odlikujejo tudi besedila, Tamarina poezija, ali pa pesmi Loredane Bogliun, ki piše v vodnjanskem in čakavskem narečju. Istrovenetski govor daje glasbi Tamare Obrovac poseben pečat, z njim ne razkriva le davnih zgodb tega prostora, pač pa komentira in doživlja tudi sodobni čas.

Glasbene pokrajine Istre je utelesila z različnimi zasedbami, med njimi je tudi več inačic Transhistrie, ki jo kroji z izvrstnimi glasbeniki. Dolgoletnemu kompanjonu, bobnarju Krunoslavu Levačiću, za katerega je Tamara nekoč povedala, da delujeta kot stara zakonca, se je prav kmalu pridružil odličen kontrabasist Žiga Golob, v kvartet se je utiril tudi kitarist Uroš Rakovec, zadnji je vanj vstopil harmonikar Fausto Beccalossi. Mediteranski duh združuje kreativne vizije glasbenikov in ponuja vedno nove zgodbe. Letošnja je rezultat karantene, ki ni dopuščala socialnih stikov, druženja in koncertiranja.

Projekt so poimenovali 'Transhistria Deconstructed' in predstavlja ciklus spletnih koncertov, ki jih je Tamara izvedla enkrat mesečno v duu z enim članom zasedbe. Svojevrstnim glasbenim mehurčkom smo doslej prek različnih platform sledili trikrat, vsakič v drugačnem idiličnem okolju čarobne Istre.

Zadnji koncert projekta Transhistria Deconstructed se nam obeta v nedeljo, 13. junija ob 19.45, ko bo Tamara Obrovac nastopila s kitaristom Urošem Rakovcem.

Koncert si lahko ogledate na zgornji povezavi.