Mednarodni festival komorne glasbe letos sestavlja 7 koncertov, ki si bodo sledili do 8. avgusta. Foto: Avditorij Portorož, arhiv
Mednarodni festival komorne glasbe letos sestavlja 7 koncertov, ki si bodo sledili do 8. avgusta. Foto: Avditorij Portorož, arhiv

Piranske glasbene večere smo zastavili tradicionalno, kot že vrsto let, s tem da smo jih letos nekoliko 'podaljšali'. Tudi občina je prepoznala v tem festivalu 'znamko', na katero mora staviti za prepoznavnost samega mesta, in ga finančno podprla, zato smo pripravili kar sedem večerov, namesto dosedanjih štirih. Začenjamo 1. julija, ko bodo nastopili mladi glasbeniki z umetniške gimnazije Koper, ki jim s tem nudimo priložnost prvič nastopiti na odru prepoznavnega festivala.

In že takoj na drugem koncertu bo nastopil še vedno mlad, a že zelo slaven pianist Aleksander Gadžijev...

Mislim, da si lahko štejemo v veliko čast, da je Aleksander Gadžijev sprejel naše povabilo za nastop na Piranski glasbenih večerih, zato vas že zdaj vljudno vabim na njegov recital v četrtek, 8.julija.

Vsi koncerti se bodo na enem najlepših prizorišč v Sloveniji, če ne celo v svetu, v Križnem hodniku minoritskega samostana zvrstili ob četrtkih ob 21.00?

Pred nekaj leti smo se odločili za četrtek, da se izognemo petkovemu vrvežu v Piranu, poudaril bi pa rad, da bo sklepni koncert izjema, saj bo Berlinski pihalni oktet nastopil v nedeljo, 8. avgusta v župnijski cerkvi Sv. Jurija.

Na katere koncerte ali izvajalce v tem nizu ste še posebej ponosni?

Rad bi poudaril, da je splet koncertov oblikoval umetniški vodja Metod Tomac, ki sem ga povabil k sodelovanju kot Pirančana in starega prijatelja. Z velikim veseljem je ponudbo sprejel in pripravil program letošnjih Piranskih glasbenih večerov. Glede na situacijo v svetu smo se usmerili predvsem v domače izvajalce.

Med njimi so tudi zanimive komorne skupine, kot so Slovenski godalni sekstet, Pihalni ansambel Slovenske Filharmonije pa Kvartet violončel simfonikov RTV Slovenija. So te zasedbe nastale prav za to priložnost?

Zasedbe povečini že obstajajo in so tudi uveljavljene, vendar se njihovi člani menjujejo, kar pa pripomore k pomlajevanju in boljšemu muziciranju teh skupin.

Zanimanje vzbujata tudi dva tuja ansambla, Trio Chagall iz Italije in Berlinski pihalni oktet. Lahko kaj več poveste o njiju?

Trio Chagall je mlada glasbena skupina iz Torina, gre za klasični klavirski trio v zasedbi violine, violončela in klavirja, je pa to ena najmlajših skupin, ki že beleži vrsto prestižnih nagrad na mednarodnih natečajih in tekmovanjih. Zato smo zelo veseli, da jih lahko gostimo na Piranskih glasbenih večerih. Želim pa tudi še enkrat izpostaviti zadnji koncert nevsakdanjega sestava vrhunskih, v Berlinu živečih glasbenikov iz treh evropskih držav in Japonske, sicer članov najboljših evropskih orkestrov s težiščem na Berlinski filharmoniji. Zbrali so se za krajšo turnejo po Evropi in se na pobudo Imaga Sloveniae ustavili tudi pri nas. Z velikim veseljem jih bomo gostili v župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu.

Vršilec dolžnosti direktorja Avditorija Portorož Borut Bažec. Foto: Radio Koper
Vršilec dolžnosti direktorja Avditorija Portorož Borut Bažec. Foto: Radio Koper

Tu velja poudariti, da Berlinski pihalni oktet sestavljajo tudi trije Slovenci, klarinetist Tomaž Močilnik ter hornista Andrej Žust in Boštjan Lipovšek, vsi izvrstni glasbeniki. Zato bo verjetno zanimanje za Piranske glasbene večere kar veliko. Koliko pa se boste morali prilagajati omejitvam zaradi Covida 19?

Veseli nas, da se ukrepi počasi sproščajo, čeprav bodo morali obiskovalci še vedno izpolnjevati PCT pogoje. Kljub temu si bo koncerte lahko ogledalo po 70 obiskovalcev.

Kaj svetujete zainteresiranim poslušalcem, se morajo morda prej najaviti, rezervirati mesto?

»Vstopnice za Piranske glasbene večere so že v prodaji, obiskovalci jih lahko kupijo preko spleta ali na blagajni Avditorija, bo pa možen nakup tudi uro pred koncertom, a zaradi omejenega števila obiskovalcev je bolje, da si poslušalci vstopnice zagotovijo že prej.

Piranski glasbeni večeri se torej v minoritskem samostanu začenjajo v četrtek s koncertom najbolj nadarjenih dijakov umetniške gimnazije v Kopru, že takoj naslednji dan, v petek, 2. julija, pa v amfiteatru Avditorija pripravljate Operno noč s Simfoničnim orkestrom, opernim zborom in solisti SNG Maribor.

Veseli nas, da je sodelovanje z SNG Maribor postalo že tradicionalno. Nad povabilom so bili navdušeni in tudi naše občinstvo je navdušeno nad tovrstnimi koncerti, saj komaj čakajo, da napolnijo Amfiteater Avditorija.