Foto: Miguel Barreto
Foto: Miguel Barreto

Festival Flores Musicae, sprva z imenom Dnevi stare glasbe, je v desetletju na Goriškem, Krasu, v Brdih, Furlaniji in tudi Ljubljani občinstvu ponudil skoraj 55 koncertov z izvirnimi in redko slišanimi programi, 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev. Obudil je marsikateri arhitekturni biser in goriško regijo uvrstil na mednarodni zemljevid dogajanja v stari glasbi.

Vsa leta ga umetniško vodi vrhunski goriški glasbenik Bor Zuljan, ki je v Ženevi končal magistrski študij kitare in lutnje, srednjeveške glasbe ter glasbene pedagogike. Letošnji program je zasnoval kot poklon trubadurjem, tako srednjeveškim kot sodobnim in 700-letnici smrti Danteja Alighierija, enega največjih književnikov vseh časov.

Foto: Gregoire Fillion
Foto: Gregoire Fillion

"Trubadurji so bili pevci viteške lirike v frankoprovansalščini in okcitonščini na jugu Francije v 13. in 14. stoletju. Tako bo petkov koncert v vili Vipolže posvečen glasbi prav teh in rekonstrukcijam z besedili Danteja Alighierija. Nastopila bosta največja specialista za to glasbo, francosko-ameriška pevka in harfistka Anne Azéma, v zadnjih desetletjih ena najpomembnejših specialistk in interpretinj glasbe trubadurjev, ki jo bo z lutnjo in flavtami iz tega obdobja spremljal Tržačan Fabio Accurso. Ker pa se je pojem trubadurja danes prenesel tudi na pevce drugih obdobij in kultur, sem želel v program uvrstiti tudi sodobne pesnike - pevce. In med slednje zagotovo sodi tudi priljubljeni goriški trubadur Iztok Mlakar, ki je skupaj z Davidom Šuligojem za to priložnost priredil poseben program, uglašen na Danteja," je povedal Bor Zuljan.

Duo Morai sestavljata Hanna Marti in Mara Winter. Foto: Carter Murdoch
Duo Morai sestavljata Hanna Marti in Mara Winter. Foto: Carter Murdoch

Festival bo letos prvič gostoval tudi v čudoviti gotski cerkvici v Šmihelu, kjer boste v soboto, 2. oktobra lahko prisluhnili staroislandskim legendam v izvedbi izjemnega švicarsko-ameriškega dua Moirai (Hanna Marti, glas, harfa in Mara Winter, lesene in koščene flavte in glas).

Skladbe poznorenesančnih angleških 'trubadurjev' Johna Dowlanda in Johna Danyela pa bo v Kulturnem dom Nova Gorica v nedeljo, 3. oktobra ob spremljavi lutnjista Bora Zuljana poustvarila legendarna sopranistka Dama Emma Kirkby, ki se je v svoji petdesetletni karieri uveljavila predvsem z baročno in renesančno glasbo, še posebej s pesmimi Johna Dowlanda.