Foto: Peter Litavsky
Foto: Peter Litavsky

Z izvrstnim koncertom Nemške komorne akademije iz Neussa in bolgarskega violinista Svetlina Rousseva so letos v Ljubljani ob prisotnosti visokih gostov iz nemškega veleposlaništva in zunanjega ministrstva, ki sta koncert podprla, ter slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve, ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji, slovesno sklenili jubilejni, 20. Tartini festival.

V Piranu pa je njegov zadnji koncert izzvenel že nekaj dni prej, ko je z odličnim in radoživim nastopom občinstvo v križnem hodniku minoritskega samostana navdušil avstrijski duo bratov Koncz. Violinist Christoph Koncz, ki je sicer član Dunajskih filharmonikov pa tudi že uveljavljen dirigent, in violončelist Stephan Koncz, tudi on nekdaj član Dunajskih filharmonikov, trenutno pa igra v Berlinski filharmoniji, sta v zanimivem sporedu z vrhunskimi izvedbami prepletla dela baročnih mojstrov z glasbo 20. stoletja in z ljudsko obarvanimi skladbami.

Foto: Peter Litavsky
Foto: Peter Litavsky

Tartini je tokrat zvenel nekoliko drugače, v modernejši pa tudi zelo poosebljeni izvedbi. Mojstrstvo mladih bratov Koncz je malo sonato v G-duru oplemenitilo z drugačno, mladostno virtuoznostjo, opazno tudi in predvsem v Halvorsenovi priredbi Händlove Passacaglie. Johann Halvorsen v njej z izredno virtuozno, a skorajda romantično napisanimi variacijami na nov način oživlja Händlovo temo. Baročni skladbi je v sporedu Dua Koncz uvedla Ravelova sonata, posvečena spominu na Debussyja ob smrti tega glasnika impresionizma v glasbi. Izjemno tehtna, intenzivna partitura, polna lepote, vsebuje reminiscence na Debussyjevo delo, pa tudi delčke jazzovsko obarvane glasbe. Sklepna skladba, Kodalyjev duo za violino in violončelo, je izjemno zahtevna partitura, s katero sta se brata Koncz poklonila očetovemu rodu in navsezadnje tudi z dodatkom, Montijevim Čardašem dokazala, da ne moreta skriti madžarskih korenin.

Foto: Peter Litavsky
Foto: Peter Litavsky

Stephan in Christoph Koncz sta bila tokrat prvič v Tartinijevem rojstnem mestu, ki ju je zelo prevzelo, navdušena sta bila nad toplim občinstvom in nad samostanom, v katerem sta igrala, saj menita, da je izvrsten ambient za glasbo. "Zato upava, da bova lahko še prišla koncertirat v Piran." Umetniška vodja Tartini festivala, Jasna Nadles, pa je izrazila zadovoljstvo nad izpeljanim jubilejnim festivalom in nad odzivom občinstva. In kaj je najbolj zaznamovalo letošnji festival? "Zaznamovalo ga je obilo fantastičnih glasbenikov: začeli smo s Solisti veneti, imeli smo veliko italijanskih ansamblov, veliko violinskih virtuozov, in današnji koncert je bil zagotovo velik presežek, zato smo res zadovoljni, da smo lahko sklenili to 20-letno pot s tako izjemnim koncertom in tako izvrstnima glasbenikoma." Tudi odziv občinstva je bil temu primeren: "Poslušalci so prepoznali vrhunski program, zato so bili vsi koncerti dobro obiskani, morda pa so se za obiske koncertov lažje odločali tudi zato, ker so bili vsi na prostem."

Prispevek o sklepnih koncertih Tartini festivala lahko slišite v oddaji Glasbeni abonma, ki je na sporedu Radia Koper vsak četrtek ob 20. uri.