Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

S slavnostnim govorom doktorice Ignacije Fridl Jarc, državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, odprtjem pregledne razstave del ilustratorke in slikarke Ančke Gošnik Godec v galeriji Rika Debenjaka in koncertom Slovenskega okteta se nocoj na Kontradi v Kanalu začenja letošnji 42. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Festival bo do sredine oktobra ob petkih in sobotah obiskovalcem ponudil deset dogodkov. Organizator, Prosvetno društvo "Soča" Kanal, bo tudi letos, zaradi znanih zdravstvenih razmer, kar osem koncertov pripravil na zunanjem prizorišču, na trgu Kontrada, zaključni koncert 10. oktobra pa bo v cerkvi svetega Ivana v Bardu v Italiji.

Festival bodo zaznamovali glasba družine Ipavec, skladbe Frederica Chopina na recitalu pianista Aleksandra Gadžijeva, trije komorni orkestri (Cantabile, Camerata medica, Komorni godalni orkester Ulag), večer poezije Ferija Lainščka in mlada goriška glasbena talenta, sopranistka Anja Šinigoj in pianist Gašper Vuga. Festivalu, ki je zaradi pandemije že lani prekinil štiridesetletno tradicijo plemenitega povezovanja krajev ob zahodni slovenski meji, krajev, ki so povezani z življenjem in ustvarjalnostjo Marija Kogoja, trenutne zdravstvene razmere krojijo tudi izvedbo letošnjega festivala. A kljub vsemu programski vodja Andrej Feguš poskuša ohranjati prepoznaven koncert prireditve: "Sodobna slovenska glasba ostaja prioriteta tega festivala in ta bo tudi tokrat prisotna na vseh koncertih. Ob letošnjem letu bratov Ipavec pa smo se potrudili, da bodo njihove skladbe zazvenele na večini koncertov."

Organizator je poskrbel tudi za pet novih del slovenskih skladateljev mlajše generacije in tako bodo obiskovalci lahko prisluhnili krstnim izvedbam skladb, ki so jih napisali Žiga Stanič, Tine Bec (2 noviteti), Jan Triler in Miha Nahtigal.

Stalnica v programu festivala ostaja tudi koncert v Bardu v Benečiji, kjer bo tokrat nastopil Godalni kvartet Feguš.

Kogojev festival, ki je bil desetletja prepoznaven po tehtnih, zahtevnih programih, pa se je letos veliko bolj uglasil na lahkotnejšo, širšim množicam bolj prijazno glasbo. "Ob številnih osebnih stikih z našimi zvestimi obiskovalci smo ugotovili, da si želijo predvsem koncertov vokalne glasbe. Pri pripravi programa moramo upoštevati okolje, v katerem živimo, in zato smo letos programsko shemo prilagodili tistim, ki obiskujejo naše koncerte. Približali smo se jim in v program uvrstili manjše število novitet in dela iz starejših, klasicističnih, romantičnih, baročnih obdobij. Izbor del smo prepustili izvajalcem. Tako bo, na primer, Aleksander Gadžijev na svojem recitalu izvajal le skladbe Frederica Chopina, saj se prav v tem obdobju pripravlja na veliko Chopinovo klavirsko tekmovanje," je povedala Milica Zimica, predsednica Prosvetnega društva "Soča" Kanal.