Foto: Zveza primorskih glasbenih šol
Foto: Zveza primorskih glasbenih šol

Pisan nabor skladb razkriva nove zvočne barve in registre klarinetov.

10 učiteljev in 40 učencev klarinetaglasbenih šol iz Ajdovščine, Kopra,s podružnicama Izola in Piran, Nove Gorice, Sežane, Idrije, Ilirske Bistrice, Postojne, Vrhnike, Cerkniceter Glasbene matice v Furlaniji - Julijski krajiniin Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica je v letih 2014 in 2017 svoje poustvarjalne veščine združilo v orkester klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol. Pod vodstvom dirigenta Aleša Groska je sestav izvedel koncerte v Tolminu, Ajdovščini, na Škofijah in na Vrhniki, nato pa izbor izvedenih skladb posnel v studiu Phon Glasbene šole Nova Gorica. Nastala je zgoščenka, ki jo je posnel, uredil in produciral Aleksander Sluga, za prikupno barvno ilustracijo ovitka pa je poskrbela Caroline Ulaga, sicer tudi članica orkestra.

Primorski glasbeni talenti

Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20.00. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat predstavljamo mlade primorske klarinetiste in njihove mentorje, ki so se združili v orkestru klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol. Prisluhnili jim bomo v izvedbah skladb, ki so izdane na zgoščenki.

Za tako precej unikatno zasedbo vseh članov družine klarinetov, v kateri so prepletli svoje znanje in izkušnje učenci in njihovi pedagogi, je seveda zelo malo ustrezne izvirne literature, zato so posamezni učitelji vztrajno brskali po šolskih knjižnicah in skupno oblikovali končni nabor del. »Med izbranimi skladbami nazgoščenki je več kot polovica del, ki smo jih naročili in tako obogatili nabor tovrstne literature. Naročili smo obe izvirni skladbi, to sta štiristavčna skladba Seasonal Sketches, ki jo je napisal Everett Gates, in Sinfonietto Paula Harveya,« je povedal Aleš Grosek. Na zgoščenki je še pet priredb skladb Voluntary in Fuguev f-molu Thomasa Roseingravea, štirje izraelski ljudski plesi pod skupnim naslovom Rikudim in Canterbury Chorale Jana Van der Roosta, Serenade Antonina Dvoraka in In the Hall of the Mountain King Edvarda Griega.

Foto: Zveza primorskih glasbenih šol
Foto: Zveza primorskih glasbenih šol

Sestav orkestra se je v času snemanja zgoščenke nekoliko spreminjal, a vsi mladi klarinetisti, ki so sodelovali, so bili navdušeni nad osvajanjem dragocenih veščin skupnega muziciranja. »Ta izkušnja je bila nepozabna, toliko bolj, ker sem bila takrat med najmlajšimi in sem tako imela priložnosti igrati z učitelji, profesorji, dijaki iz srednjih šol, s tistimi, ki imajo veliko več znanja. Dala mi je veliko veselja, pa tudi motivacijo in zagon za to, da sem se odločila, da nadaljujem svojo glasbeno pot,« je povedala Ivana Rus, nekdanja učenka Glasbene šole Vrhnika, trenutno pa dijakinja 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

V orkestru je nova prijateljstva tkala tudi Ivana Glavina, nekdanja učenka koprske glasbene šole in dijakinja Umetniške gimnazije v Kopru, ki trenutno nadaljuje šolanje na konservatoriju v Trstu: »Igranje v tem sestavu pa mi je omogočilo tudi spoznavanje novih zvočnih barv in registrov, saj so, ob klasičnem B-klarinetu, del orkestra predstavljali tudi A, bas, alt in es klarineti. Aktivno sodelovanje učiteljev je bilo zelo dobrodošlo, saj so z različnimi nasveti in obrazložitvami vedno priskočili na pomoč.«

Foto: Zveza primorskih glasbenih šol
Foto: Zveza primorskih glasbenih šol

»Zgoščenka je dokument, ki bo izvajalcem in drugim sodelujočim omogočil podoživeti ustvarjalne trenutke na vajah, koncertih in snemanjih, ko so pedagogi in učenci stopili iz okvira svojih učilnic ter združili in pokazali svoje znanje in umetniški navdih. Je dokument, ki bo širši javnosti predstavil kvaliteto igranja naših učencev in entuziazem glasbenih pedagogov ter bo prihodnjim generacijam glasbenikov spodbuda za ustvarjalno sodelovanje in umetniško rast. Izid zgoščenke tako predstavlja nov, svetleč kamenček v mozaiku dosežkov primorskih glasbenih pedagogov,« je na zgoščenki zapisal Edvard Popit, predsednik Zveze primorskih glasbenih šol.

Tatjana Gregorič