Foto: Radio Koper/Alan Radin
Foto: Radio Koper/Alan Radin

Že pri drugi pesmi, 'Soul Mama', so se posamezniki dvignili s svojih sedežev, do konca dveurnega koncerta ob 22.30 pa so stali in poplesavali skoraj vsi.

Čutiti je bilo, da so ljudje lačni nastopov v živo, odzivali so se na vsak njegov poziv – k ploskanju, prepevanju … Manjkal pa je konkretnejši nagovor občinstvu – pozdrava, namenjenega Ljubljani in obiskovalcem, smo bili deležni šele v drugi polovici koncerta, preden je za dve pesmi oder prepustil svoji spremljevalni zasedbi. Nato se je na oder vrnil osvežen in z novim telovnikom, ki je ob klobuku in hlačah iz džinsa njegov zaščitni znak.

Z izborom predskupine zadeli v polno

Občinstvo je pred koncertom Zucchera brezhibno ogrevala skupina King Foo.

Novembra lani objavil album Discover, prvo ploščo priredb, na kateri so pesmi iz italijanske in mednarodne glasbene zapuščine. Pri njenem nastanku so sodelovali pevca Bono iz U2 in Elisa ter kantavtorja Mahmood in Fabrizio De Andre. Pesmi smo poslušali med čakanjem na začetek koncerta. Njegova glasba kaže predvsem ljubezen do bluesa, sicer pa je prepredena z značilnim italijanskim pridihom. Zanjo je bil nominiran celo za prestižnega grammyja. Na koncertih vedno zapoje pesmi, kot so 'Baila (Sexy Thing)', 'Diamante', 'Diavolo in Me', 'Senza una donna', 'Cosi Celeste', 'Bacco perbacco', 'Vedo nero' in tudi tokrat je bilo tako.

Foto: Radio Koper/Alan Radin
Foto: Radio Koper/Alan Radin

"Super, njegov glas, ozvočenje, vzdušje, vse je bilo super!"

"Top vzdušje, je eden najboljših glasbenikov na sceni ... Tudi koncert je bil odličen!

"Ful dobro, samo prekratko je bilo, tudi kakšnemu mlademu bendu da vetra!"

"Zucchero je legenda! Kadar koli greš na njegov koncert, je super energija!"

Tako so nastop, ki ga je izvedel v okviru svetovne turneje D.O.C., opisali nekateri obiskovalci, ki smo jih ujeli po koncertu.

Foto: Radio Koper/Alan Radin
Foto: Radio Koper/Alan Radin

Pri nas, prav v Stožicah, je nazadnje nastopil pred šestimi leti. Sicer pa je pogost obiskovalec naše države: v Sloveniji je bil tudi leta 2011, ko je v Križankah predstavil 11. studijski album 'Chocabeck'. Primorci, ki so mu lahko v preteklih letih prisluhnili tako na Škofijah kot tudi v Portorožu in Kopru, so se tokrat odpeljali v prestolnico. Enako so storili nekateri zahodni sosedje – na parkirišču pod dvorano je bilo opaziti kar nekaj avtomobilov z italijansko registrsko številko.

Foto: Radio Koper/Alan Radin
Foto: Radio Koper/Alan Radin

Zucchero je znova utrdil prepričanje, da blues ne bo umrl. Če se boste morda odpravili na katerega od njegovih prihodnjih koncertov, lahko besedila pesmi poiščete kar na njegovi spletni strani. Sicer pa prejemnik številnih glasbenih nagrad potrjuje, da leta niso ovira za uspešno turnejo: že nocoj bo spet stopil na oder – na Dunaju. V naši bližini bo ta mesec še dvakrat: 26. junija v Gradcu, 28. junija pa v Zagrebu. Aktualno turnejo bo končal 1. oktobra čez lužo, v Kaliforniji v San Diegu.