Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ob koncih tedna in praznikih na Primorskem delujeta dve javni dežurni zobozdravstveni ambulanti in v celoti pokrivata obe zdravstveni regiji, koprsko in goriško. Namenjeni sta nujnim primerom. Izven njunega delovnega časa pa je najbližja, ki sprejema take primere, v Ljubljani. Poleg stomatološke klinike, tudi eden od tamkajšnjih zdravstvenih domov.

Dežurstva izmenjaje izvajajo javni zobozdravniki in koncesionarji, skratka vsi, ki so vključeni v javno mrežo določene območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Ob koncih tedna in praznikih, med 8. in 12. uro, sta tako posebej organizirani zobozdravstveni ambulanti v Novi Gorici, ta je v Zdravstvenem domu v ulici Gradnikove brigade, in v Kopru, v enoti Zdravstvenega doma v središču starega mestnega jedra. Strokovna direktorica : "Delamo v eni ambulanti. Ta prostor smo, ker smo poskušali združiti posamezne dejavnosti, premaknili v prostore Zdravstvenega doma Koper v centru, kjer je zdaj vse zobozdravstvo združeno v enem nadstropju, tako, da je lažje, ni treba imeti še ene dodatne opreme, in mislim, da tudi bolje deluje."

Dežurni zobozdravniki ukrepajo ob hudih vnetjih in bolečinah, krvavitvah ali poškodbah v predelu zob ali ustne votline. Vse drugo je treba urediti pri svojem izbranem zobozdravniku; na primer, odkrušeno ali izpadlo plombo, razpadel mostiček ali popravilo protez. V primerih nenujnih stanj so storitve samoplačniške.

In kako do informacij? "Lahko pokličejo zdravstveni dom. Na spletni strani je številka te zobozdravstvene nujne pomoči. Lahko pokličejo tudi urgentni center."

Primorcem najbližja dežurna zobozdravstvena ambulanta z daljšim delovnim časom je v Zdravstvenem domu Ljubljana center. Ob koncih tedna in praznikih deluje do 16., ponoči pa med 21. in 4. uro zjutraj. V obeh primerih prebivalci iz drugih občin obisk in storitev plačajo.

Prispevek Mateje Brežan: