Skupinska slika po oddaji Primorski glasbeni talenti,ki je potekala v živo iz prostorov Glasbene šole Nova Gorica. Foto: Radio Koper
Skupinska slika po oddaji Primorski glasbeni talenti,ki je potekala v živo iz prostorov Glasbene šole Nova Gorica. Foto: Radio Koper

Iz studia Hendrix Radia Koper se bomo v oddaji Klasično, mladostno in ... živo! z neposrednim prenosom preselili v dvorano Glasbene šole Nova Gorica. Druga največja glasbena šola na Primorskem namreč letos praznuje sedemdeseti jubilej, ima veliko izjemno uspešnih učencev, lahko pa se pohvali tudi z nekaterimi posebnostmi: ima veliko koncertno dvorano z mehanskimi orglami, učenci lahko obiskujejo tudi pouk fagota, čembala, kljunastih flavt ter nadstandardni program jazza in zabavne glasbe. Šola ima sodobno opremljen studio, njena 'znamenitost' pa je tudi streha z azbestno kritino.

Glasbena šola Nova Gorica uspešno nadaljuje več kot stoletno tradicijo goriškega glasbenega šolstva, saj njeni začetki segajo v leto 1901, ko je bila v okviru Pevskega in glasbenega društva v Gorici ustanovljena tudi slovenska glasbena šola, prva za ljubljansko Glasbeno matico. Po viharnih dogodkih 1. in 2. svetovne vojne in usodnem letu 1947, ko so Gorico odtrgali od njenega kulturnega zaledja, je z novim mestom nastajala in rasla tudi glasbena šola. Uradno so jo odprli 3. oktobra 1948, njeno delovanje pa so v naslednjih desetletjih pretresale menjave lokacij, imen, cepitev na dve ločeni šoli ... leta 1984 je šola dobila sedanje domovanje na Cankarjevi ulici 8, leta 1992 pa ime, ki ga nosi še danes.

Danes obiskuje šolo vel kot 650 učencev, ki jih poučuje 59 učiteljev iz različnih slovenskih in italijanskih krajev. Ima razvejano ponudbo inštrumentalnih področij in baleta ter pripadajočih orkestrov, podružnico v Šempetru pri Gorici, v zadnjih letih pa so dodali pestro ponudbo nadstandardnega programa. "V začetku šolskega leta 2006/07 smo uvedli program Glasbena ustvarjalnost in jazz improvizacija, leto kasneje pa smo temu dodali še jazz - pop petje in električno kitaro. Učitelji Marijan Mlakar, Ivo Špacapan in Robert Pikl predstavljajo glavni tok – 'main stream' – teh glasbenih zvrsti. Ta naš poseben program delno financirajo tudi občine ustanoviteljice, namen pa je, da učencem, ki končajo redno glasbeno šolanje, omogoči pridobitev dodatnih znanj s področja jazza in zabavne glasbe, ki sta sicer v rednih ministrskih programih zapostavljena," predstavlja dejavnost šole ravnatelj .

Številna priznanja, plakete ter nagrade z regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj solistov, komornih skupin in orkestrov krasijo danes prostore šole, ustanove, ki se lahko pohvali še z nekaterimi drugimi posebnostmi: "Tudi zato si tokrat v oddaji želimo predstaviti tisto, kar je na naši šoli posebno, česar v ostalih šolah nimajo. Ponosni smo na svojo koncertno dvorano z mehanskimi orglami. Imamo tudi čembalo in odlične mlade glasbenike, ki obiskujejo pouk kljunastih flavt," dodaja Vrabec.

S pestrim programom, ki ga oblikujejo tako skladbe baročnih mojstrov in avtorska Sailing the summer seans za čembalo, violino in harmoniko Eneja Ljubiča Šinigoja kot tudi popevke in jazzovski standardi (Orion, Remedy, A Last), bodo malce drugačno glasbeno zgodbo o Glasbeni šoli Nova Gorica tokrat izvedli: organistke (Maja Cotič, Katja Bizjak, Neža Šuligoj), različne zasedbe kljunastih flavt (Tajda Filipič, Tina Kosovel, Meta Turk, Ana Šuligoj, Nuša Turk), fagotist Domen Maričič, čembalistka Erika Šavli, violinistki Katarina Gomiršek in Anja Horvat, harmonikar Miha Spačal, pianist Blaž Pahor (na klavianovi) in jazz pevke Patricija Bizjak, Maruša Kos in Lara Dovier. Njihovo muziciranje bodo tako in drugače budno spremljali in spodbujali njihovi mentorji: Matej Lazar, Vladimir Čadež, Irena Pahor, Marijan Mlakar, Ivo Špacapan in Sandi Vrabec.
Seveda se novogoriška glasbena šola lahko pohvali tudi s številnimi zelo uspešnimi profesionalnimi in ljubiteljskimi glasbeniki - nekdanjimi učenci (ena izmed prvih sta šolo obiskovala dirigenta Anton Nanut in Marko Munih). Nekateri med njimi bodo dobili »priložnost« koncertiranja v ciklu Zvoki mladosti, ki ga bo šola organizirala ob letošnji sedemdeseti obletnici.

In apel ravnatelja ob jubileju? "Da bi bilo glasbeno šolstvo cenjeno, da bi ljudje razumeli, da je poučevanje glasbe veliko več kot samo igranje inštrumenta. Želimo si ureditve dotrajanih prostorov v šoli in da bi nam ministrstvo prisluhnilo ter omogočilo širitev dejavnosti, kajti vsako leto se soočamo z istim problemom: otrok, ki bi si želeli obiskovali glasbeno šolo, je bistveno več, kot jih lahko sprejmemo."

Tatjana Gregorič