Foto: Arhiv RTV SLO
Foto: Arhiv RTV SLO

Slovenija danes praznuje 30. rojstni dan. 25. junija leta 1991 je s sprejemom Deklaracije o neodvisnosti in Temeljne ustavne listine postala tudi formalno neodvisna država. Svojo samostojno pot pa je začela z napadom jugoslovanske vojske. Osamosvojitvena vojna je trajala 11 dni in terjala tudi človeška življenja.

Ko je pred tremi desetletji dozorela in se tudi uresničila želja po samostojni državi, je bila ta polna zanosa, polna narodove energije in prepričanja, da je nič ne more ustaviti na zmagoviti poti razvoja. Bili smo odločeni začrtati prihodnost, ki bi temeljila na demokratični osnovi, na spoštovanju temeljnih človekovih pravic, na blagostanju znanja. Želeli smo se približati najboljšim in jih tudi prehiteti. Dobre energije ni manjkalo. Žal pa ne tudi manj dobre od tistih, ki so v novi državi prepoznali priložnost za svoje in ne skupne interese.
Dosegli smo marsikaj. Postali polnopravni člen vseh pomembnih svetovnih organizacij, kasneje tudi Evropske unije. Prehod iz enega v drugi družbeni sistem ni bil preprost. Družbena lastnina je postajala zasebna. Včasih dovolj posrečeno, večinoma pa ne. Privatizacija je, to je vse bolj jasno, napolnila žepe manjšini, večini pa so se, morda tudi neverjetne in nemogoče sanje o blagostanju razblinile. Življenje po treh desetletjih je boljše kot pred osamosvojitvijo. A tudi zato, ker se je svet v tem času spremenil.

In danes? Narod dela in se bori za dostojno življenje. Zdi se, da nimamo dovolj močnega skupnega cilja, kjer bi se poenotili. Razdeljenost je opazna iz vesolja: del politike se zateka k ideološkim delitvam iz preteklosti, pravna država je na preizkušnji, temeljne človekove pravice so pogosto kršene. Iz ust številnih udeležencev osamosvojitvene vojne lahko vse pogosteje slišimo, da se niso borili za tako državo.

Od 30-letnika lahko že pričakujemo zmožnost presoje. Zato jo upravičeno pričakujemo tudi od države. Vendar pri tem ne pozabimo, da smo država mi vsi. Zato: vse najboljše Slovenija. Vse najboljše zlasti v prihodnje.