Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko

Zakaj torej ob sicer zelo dobri organiziranosti cepilnih centrov in številnih pohvalah, ki jih imajo za njihove zaposlene tisti, ki so se že cepili, prav ta regija tako zaostaja za svojo sosedo Goriško, se v komentarju sprašuje Lea Širok.

Obalno-kraška regija je doslej prejela dobrih 22 tisoč odmerkov cepiv. Goriška dobrih 33 tisoč. Tako pravijo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre torej za drugačen ključ razdeljevanja?

Na NIJZ-ju zagotavljajo, da ne. Cepivo razdelijo na osnovi tedenskih seznamov, ki jih posredujejo cepilni centri. Do 9. aprila so izpolnili, tako trdijo, vsa naročila za starostne skupine nad 70 let, v tem tednu jih bodo za starejše od 65 in 60.

V cepilnih centrih obalno-kraške regije potrjujejo, da so začeli dobivati vse naročene odmerke. A šele v zadnjih dveh tednih. Pred tem še zdaleč ni bilo tako. Vendar je bilo podobno tudi na Goriškem.

Kje torej tiči razlika med regijama? Ob upoštevanju, da je cepljenje v vseh primorskih cepilnih centrih, ob sodelovanju občinskih uprav in civilnih zaščit zelo dobro organizirano, in da zdravstveni delavci vlagajo izjemen napor v čim hitrejšo precepljenost?

Odgovor se skriva tudi v uporabi preprostih tehnoloških rešitev kot je enotna prijavna točka. Novogoriški zdravstveni dom jo ima. Vsakemu obiskovalcu spletne strani je dosegljiva zgolj z enim klikom. V obalno-kraški regiji so cepilni seznami še vedno stvar vsakega posameznega izbranega zdravnika. Takšna nepreglednost in razpršenost prijav zagotovo ne pospešujeta cepljenja. Večja je možnost napak. Tudi takšnih, zaradi katerih javnost izgublja zaupanje v strategijo. Denimo, ko cepilno vrsto preskakujejo zdravi mladi posamezniki. Ob vsem tem vse prijave sploh ne prispejo do cepilnega centra. In postopek se ponovi preko izbranega zdravnika. Da bo mera polna, sezname je kar naprej treba prilagajati vedno novim nacionalnim strategijam.

Na elektronsko knjigo naročanja zdaj vendarle prvi računajo v Kopru. In ko bo dovolj cepiva za vse, poudarjajo, imajo pripravljen načrt za množično cepljenje v dvorani Bonifika. A to še ni prav pred vrati. Je pa zato že zdaj na dosegu roke enotna prijavna točka. Če že ne regijska, pa vsaj po posameznih cepilnih centrih. Zgled je občina Kočevje, prva po precepljenosti v državi. Tam so se za enoten sistem odločili še pred začetkom cepljena lanskega decembra.

Lea Širok