Istrske običaje oživljajo tudi člani društva Šavrini in anka šavrinke. Foto: Radio Koper
Istrske običaje oživljajo tudi člani društva Šavrini in anka šavrinke. Foto: Radio Koper

Prepričana sem, da se s frazemi pogosto srečujete v vsakdanjem življenju. Ali se vam je že kdaj pripetilo, da niste razumeli kakšnega frazema? Potem vam bo ta prispevek precej koristil. Tukaj smo, da vam pomagamo razumeti naslednjih nekaj frazemov, ki se navezujejo na zunanjo podobo in značaj istrske ženske. V pomoč nam je bila knjiga Jezikovna podoba slovenske Istre avtorice Karin Marc, kjer smo našli razlage vseh omenjenih frazemov.

Ste že kdaj slišali, da je lahko Istranka ravna kot sveča? To ne pomeni, da je vitka, kot bi sicer nekateri predvidevali, temveč da se drži pokončno. Če je istrska ženska zelo lepa, se lahko reče, da je bela ko mleko in rjava ko kri. Ta frazem pravzaprav označuje višek lepote. Ko pa že govorimo o lepoti, lahko povemo, da so včasih za nevesto, ki je bila zelo razkošno oblečena, rekli, da je oblečena toliko, da se vidi sedem pjanov (nadstropij). S tem so mislili, da ima na sebi veliko oblačil. Ko pa je kdo uporabil frazem kadar se figa sleče, se žena obleče, je s tem ciljal, da kadar jeseni figi odpade listje, si ženska obleče toplejšo obleko.

Da ne govorimo samo o frazemih o zunanji podobi, si bomo sedaj pogledali še nekaj primer frazemov, ki se navezujejo na značaj istrskih žensk. Značaj istrske ženske lahko opišemo s frazemom ukazovati vsakemu oslu, tistemu na štirih in tistemu na dveh nogah. To pomeni, da je ženska zelo ukazovalna. Ali vam je že kdo rekel, da izkoriščate še senco od oblaka? S tem ni mislil nič slabega, le da ste iznajdljivi in varčni. Prav tako pa velja kot pohvala, če vam nekdo reče, da imate očiščeno podstrešje. S tem namreč misli, da ste pametni ali pa da znate skrbeti za čistočo.

Obstaja tudi nekaj frazemov, ki primerjajo lastnosti istrske ženske z živalskimi. Biti trmasta, razvajena ko čiška mula pomeni, da ste odločni, vztrajni in trmasti, medtem ko biti bistra ko bolha pomeni, da ste zelo bistri ali pa hitri. Nekaj je tudi takih frazemov, ki se navezujejo na čustvenost istrskih žensk, povezanih z občutljivostjo. Če vam bo kdo rekel, da ste občutljivi ko cigaretni papirček, svila, zavesa, želi s tem povedati, da ste občutljive narave. Imeti v enem žepu jok, v drugem smeh pa pomeni, da hitro spreminjate razpoloženje.

Včasih so Istranke veljale za dobre plesalke, zato je v zvezi s plesom nastalo veliko različnih frazemov. Če so bile gibčne in poskočne pri plesu, se jim je reklo, da skačejo ko šušte (vzmeti). Kadar so hitro in spretno plesale, se jim je reklo, da se vrtijo kot vreteno. Frazema plesati po olju in frleti kot metulj pa sta pomenila, da so plesale lahkotno, brez kakršnega koli napora.

Tako, če boste sedaj slišali katerega koli od teh frazemov, boste gotovo vedeli, o čem govori.

Tokratno besedilo je pod mentorstvom doc. dr. Jane Volk z Oddelka za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru pripravila Kaja Čěrnigoj, študentka podiplomskega študijskega programa Jezikovno posredovanje in prevajanje. Jezikovna vprašanja lahko pošljete na e-naslov: slovenistika@fhs.upr.si.