Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

V medijih se je pojavila in tudi uveljavila beseda skiroist, ki je sestavljena tako, da smo besedi skiro dodali še pripono -ist, kot to po analogiji uporabljamo pri vršilcih dejanja moškega spola, izpeljanih iz izposojenih besed, npr. motorist, kitarist ali pa šahist. V vseh teh primerih naglas pade na obrazilo -ist.

Beseda skiro je tako imenovana prevzeta beseda, torej gre za besedo, ki smo jo v slovenščino prevzeli iz nekega drugega jezika. Prav zato je pri poimenovanju vršilca dejanja, torej osebe, ki skiro vozi, zmeda pri poimenovanju, vendar je poimenovanje skiroist zaenkrat edino, ki ga slovenščina ima. Velja namreč pravilo, da obrazilo -ist dodajamo pri sposojenkah, obrazilo -ar, npr. kolesar, zgodovinar, pa dodajamo pri domačih besedah.

Torej, tako lahko rečemo, da so skiroisti pogosti udeleženci v prometu. Prav tako pa se je uveljavila tudi ženska oblika, in sicer skiroistka. V zadnjem času pa so se razmahnili predvsem električni skiroji, ki jih na kratko imenujemo e-skiroji. Zato so se pojavila tudi poimenovanja, kot so e-skiroisti. Vendar je to poimenovanje redko in celo nekoliko dvoumno, zato se tudi zanje uporablja poimenovanje skiroisti.

Tokratno besedilo je pod mentorstvom dr. Jane Volk z Oddelka za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru pripravila Anika Černigoj, študentka 3. letnika slovenistike. Jezikovna vprašanja lahko pošljete na e-naslov: slovenistika@fhs.upr.si