Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Osredinili se bomo na pogosto rabo vejice pri končnem pozdravu v pisni komunikaciji, kot je: V upanju na odgovor, [vejica] vas lepo pozdravljam. Je pravilna ali ni? Ali je vejica pri pozdravu ustrezna ali ne, nam lahko predstavlja veliko dilemo. Tovrstno vprašanje se pogosto pojavlja tudi po raznih spletnih klepetalnicah in v jezikovnih svetovalnicah.

Če gre za standardni pozdrav s podpisom, kot je: Lep pozdrav Janez, vejica pred podpisom ni potrebna. Slovenski pravopis iz leta 2001 ne predvideva vejice za pozdravom na koncu dopisa, ki mu sledi še ime: Z lepimi pozdravi Janez. Ne gre za napako, če vejico zapišemo, vendar preprosto ni potrebna. Nadomestimo jo lahko s klicajem ali piko ali pa ne uporabimo nobenega ločila.

Ko pa imamo v različnih prošnjah in vlogah napisano: V upanju na odgovor [vejica], vas lepo pozdravljam, je to problem. Raba take vejice namreč ni pravilna. Po navajanju jezikovne svetovalnice Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti je potrebno ločilo na koncu, in sicer pika, saj je končni pozdrav poved. Vmes pa vejica nima česa iskati, ker gre za enostavčno poved brez vsakega vrivka.

Še nekaj primerov, kjer vejice ni: "Za odgovor se vam najlepše zahvaljujemo in vas prisrčno pozdravljamo. Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav. Hvala za sodelovanje in lep pozdrav."

Seveda pa vejice ne smemo izpustiti pred določenimi vezniki, kjer je obvezna, ali pa, ko poved vsebuje več povedkov ali vrivek. Primer, ko je vejica potrebna: "V upanju [vejica], da mi posredujete potrebne informacije [spet obvezna vejica], vas lepo pozdravljam." Pred veznikom da in za samostalnikom informacije je vejica obvezna, ker uvaja in zaključuje vrinjeni odvisni stavek, in sicer predmetni odvisnik.

Tokratno besedilo je pod mentorstvom dr. Vladke Tucovič Sturman z Oddelka za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru pripravila Meta Stergar, študentka 2. letnika slovenistike. Jezikovna vprašanja lahko pošljete na e-naslov: slovenistika@fhs.upr.si.