Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Dam Gaj Lanu.

Dam Gaju Lan.

Dam Gaju Lanu.

Prav to vprašanje se je pojavilo v jezikovni svetovalnici ZRC SAZU in ŠUSS-u, tako imenovani študentski skrbi za slovenščino.

Pravilo je, da sklanjamo obe imeni, ne samo enega, npr. to je Gaj Lan. Za rojstni dan sem Gaju Lanu dala darilo, ne pa Gaj Lanu. Kličem Gaja Lana, a ga ni doma. Hočem iti na sprehod z Gajem Lanom in ne samo z Gaj Lanom.

Ali poznate drugo ime televizijskega novinarja in športnega komentatorja Igorja E. Berganta? E. pomeni Evgen. Drugo ime običajno zapisuje kot okrajšavo, a če bi sklanjali obe imeni, bi ju sklanjali takole: Igor Evgen Bergant vodi Odmeve. Danes Igorja Evgena Berganta ni bilo na malih zaslonih. Z Igorjem Evgenom Bergantom smo se pogovarjali o njegovem otroštvu. Napačno pa bi bilo sklanjanje Igor Evgen Bergant, Igor Evgena Berganta, Igor Evgenu Bergantu ali Igorja Evgen Berganta, Igorju Evgen Bergantu …

Dvojno ime ima tudi džezovski bobnar David Nik Lipovac. David Nik Lipovac je član zasedbe Pantaloons. Davida Nika Lipovca je navdušenje nad bobni popeljalo na študij jazz bobnov. Z Davidom Nikom Lipovcem so se novinarji pogovarjali o poučevanju glasbe na daljavo.

Se še spomnite, kdo v ljudski pesmi žakelj šiva? Peter Pavel, pri katerem se tudi sklanjata obe imeni – Peter Pavel žakelj šiva, Petra Pavla ne poznam, Petru Pavlu so posvetili pesem.

Če povzamemo, je pravilo za sklanjane oseb z dvema imenoma enako kot z imeni na sploh – sklanjamo obe. Enako je pri ženskih imenih – s Petro Martino, k Lari Mateji …

Zdaj grem po darilo za Gaja Lana, nesla ga bova skupaj z Igorjem Evgenom, dal pa ga bo David Nik.

Tokratno besedilo je pod mentorstvom dr. Jane Volk z Oddelka za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru pripravila Meta Stergar.

Jezikovna vprašanja lahko pošljete na e-naslov: slovenistika@fhs.upr.si