Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec
Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec

Po treh desetletjih bo Nova Gorica dobila amfiteater, ki je bil načrtovan že ob gradnji nove gledališče stavbe Slovenskega narodnega gledališča. Projekt bo vodilo ministrstvo za kulturo, ki je že zagotovilo dva milijona evrov sredstev.

Z gradnjo bodo začeli morda že letos, najverjetneje pa v začetku prihodnjega leta. Projekti za izgradnjo zunanjega gledališča ob gledališki stavbi so bili pripravljeni že pred 30 leti, vendar do realizacije ni prišlo. Zdaj se bo to zgodilo. Pristojno ministrstvo je zagotovilo dva milijona evrov. Mestna občina Nova Gorica bo na ministrstvo prenesla zemljišča, pove podžupanja Damjana Pavlica: "Aneks je pripravljen za podpis in je že na ministrstvu za kulturo. Računamo, da bo to v kratkem času preneseno." Pred začetkom gradnje je potrebno izpeljati številne, razmeroma zahtevne postopke, pojasnjuje županov svetovalec za prostor, Domen Mozetič, zato se utegne zgoditi, da se bo gradnja začela prihodnje leto. V dveh fazah. "Sredstva, ki jih je ministrstvo namenilo, ocenjujemo, da zadoščajo za izgradnjo odra in tribun v prvi fazi. Za izgradnjo nadkritja, pomične strehe nad tribunami, pa pričakujemo, da bomo sredstva iskali v nadaljnjih fazah," pojasnjuje Mozetič.

Skupna vrednost investicije je ocenjena med tri in štiri milijone evrov. Prvotni projekti, ki jih je zasnoval Vojteh Ravnikar, bodo nekoliko spremenjeni, saj je mala dvorana že zgrajena, prav tako pa bo zgrajen nov zunanji oder; prvotno je bilo mišljeno, da bo kot oder služilo zaodrje velike gledališke dvorane. Predvidenih je več kot 500 sedežev, s čimer bo območje dobilo največje zunanje prizorišče. Direktorica SNG Nova Gorica, Maja Jerman Bratec, ocenjuje, da "bo amfiteater imenitna pridobitev, ne samo za gledališče, ki bo v poletnih mesecih lahko imelo svoje predstave, ampak tudi za Novo Gorico in Goriško, kot tudi za del, ki gravitira v Italijo. Pridobitev par exellence."

Amfiteater bo omogočal gostovanja kulturnih in drugih prireditev, ki jih doslej ni bilo mogoče izpeljati, tudi za potrebe Evropske prestolnice kulture.

Ingrid Kašca Bucik