Zaradi burje so danes odtisnili le pesnikov podpis. Zgoraj tapiserija Simona Kastelica. Foto: Osebni arhiv
Zaradi burje so danes odtisnili le pesnikov podpis. Zgoraj tapiserija Simona Kastelica. Foto: Osebni arhiv

Domačini in obiskovalci Sežane bodo pri sprehodu po mestu lahko znova prebirali pesem Srečka Kosovela Na ulici. Zaradi burje bodo napis dokončali prihodnji teden, so sporočili akterji.

Prvič so napis odtisnili leta 2015 in od takrat je že precej zbledel. Snovalci projekta sledijo enemu temeljnih Kosovelovih načel, da je potrebno poezijo oz. umetnost spraviti iz muzejev, knjižnic in drugih podobnih ustanov med ljudi, v življenje. Poezija Srečka Kosovela, četudi napisana pred 100 leti, je vedno aktualna, izpostavlja Mateja Kralj: "Vedno znova se pojavijo dogodki v Evropi po svetu, ki to vsebinsko sodobnost Kosovelove poezijo še poudarijo. Danes je spet ta trenutek, po koroni in srži dogajanja v Evropi." Umetnost naj ne bo le privilegij peščice ljudi, ampak naj bo namenjena vsem, od berača in delavca do inženirja in izobraženca, je še povedala Kraljeva.

Simon Kastelic pa o tovrstnih intervencijah dodaja: "Ob poplavi vizualnih sporočil reklamnih vsebin, političnih manipulacij, vsega ostalega nepotrebnega balasta, se mi zdi pomembno izpostavljati določene teme tudi skozi likovni, umetniški pristop. Opazovalcu, gledalcu, mimoidočemu želim dati nek vizualni užitek, ki v sebi nosi dolgoročno sporočilnost."