Foto: Elizabeta Bratina
Foto: Elizabeta Bratina

"Umetnost ni zrcalo, ki odseva resničnost, temveč kladivo, s katerim jo oblikujemo," je izjavil Bertolt Brecht, nemški dramatik in reformator gledališča 20. stoletja in zagotovo to njegovo misel lahko še kako močno podoživimo ob ogledu razstave v ajdovski Pilonovi galeriji, ob delih, ki so nastala na delavnici skozi skupinsko in individualno ustvarjanje pod mentorstvom profesorice likovne umetnosti Damjane Plešnar in kustosinje Tanje Cigoj. Dijaki in dijakinje so svoja občutenja današnjega sveta poskušali upodobiti v duhu ekspresionizma, ki je zaznamovalo tudi ustvarjanje Vena Pilona in to v izbrani grafični tehniki, stirografiji.

Foto: Elizabeta Bratina
Foto: Elizabeta Bratina

"Stirografija je tehnika visokega tiska, kjer za matrico uporabljamo stiropor. To je precej nekonvencionalen material, ki pa se tudi hitro iztroši, zato lahko nastane le manjše število odtisov. Lahko rečemo, da smo zato ustvarjali skoraj unikatne odtise. V glavnem to delamo ročno, ker se matrica lahko hitro poškoduje ali natrže in zato lahko nastane največ deset odtisov. Pri ustvarjanju je zanimivo tudi nanašanje barv. Mi smo izbrali stenske barve, barve za jupol in jih mešali. Nastala je resnično zanimiva zgodba grafičnih listov naših dijakov," je povedala Damjana Plešnar.

Foto: Elizabeta Bratina
Foto: Elizabeta Bratina

Posamezne zgodbe za dela so mladi likovni ustvarjalci prenesli tudi v besedo. Zbirka različnih ekspresij, odtisov, povedi razkriva odgovore mladih na dogajanje danes, na občutenje sveta, njegove pojavnosti in odzive nanj. Za različnimi motivi, ki so jih upodobili, je seveda v ozadju vedno osebna zgodba. "Najsi bo to portret, motiv iz narave ali pa stanje, v katerem so se znašli … vse je uporabljeno zgolj zato, da pokažejo, kar občutijo, kar se jim postavlja na njihovo pot. In tako kot njihovo obdobje zaznamuje iskrenost, le-ta močno izstopa tudi na teh grafikah," je povedala Tanja Cigoj.

Kruta realnost, Skrivanje čustev, Iskanje sebe, Jeza v srcu, Zadnji potop, Odmaknjenost so naslovi nekaterih del v Pilonovi galeriji na razstavi, s katero smo bogatejši za 29 odsevov nekega časa, pravzaprav časa njihove mladosti, ki bi moral biti namenjen svobodi razmišljanja, doživljanja in izražanja.

Razstavo si lahko ogledate do 20. marca.