Foto: Turistično združenje Portorož
Foto: Turistično združenje Portorož

Le še en dan je do martinovega, ko se bo grozdje izkazalo v prvem moštu. V nasadih v Istri se v tem času še pobirajo oljke. Letošnja bera je tako količinsko kot kakovostno zelo dobra, pravijo oljkarji. Letina kakijev pa je količinsko v dobrem povprečju, ugotavljajo v Strunjanu.

Istra je v tem času odeta v živo oranžno in zlato barvo. Zlata jabolka oziroma kakiji so zreli, pravi pridelovalec iz Strunjana, : "Povprečna letina je. En sadovnjak ima malo več, drugi malo manj. So pa malo debelejši letos, ker jih je bilo na drevesih manj."

Pridelovalcem kakija na območju Ankarana in Škofij je toča letos kar dvakrat oklestila drevesa, v Strunjanu je bila narava prizanesljivejša, so si pa vseeno morali pomagati: "Toče ni bilo, smo imeli to srečo. Dodajali smo vodo z namakanjem. Drugače bi bili sadeži drobni. Zaradi zalivanja so malo bolj debeli."

S pobiranjem so zaradi količine dežja v zadnjih tednih začeli en teden prej kot običajno, to je še pred 20. oktobrom. Zaključujejo v teh dneh. Odkupna cena je za zdaj zadovoljiva, še pravi Knez, a velik konkurent domačemu kakiju je španski, ki je za velike trgovce cenovno bolj zanimiv. "Letos prek zadruge pakiramo za Hofer. Je precej zanimanja za domači kaki. V glavnem imamo te stare sorte, kot je 'tipo'. Imamo še nekaj novih sort 'rojo brillante', 'hachyo'."

Vse bo moč tako poskusiti kot kupiti, tudi na prihajajočem prazniku kakijev, ki bo v Strunjanu prihodnji konec tedna.

Prispevek Mateje Brežan: