Kaligrafinja Loredana Zega

Loredana svojo zgodbo kaligrafinje piše z veliko ljubeznijo že nekaj let po vsem svetu. Kaligrafijo ji je prva predstavila teta, nato se je je učila iz knjig kar sama, do te mere, da je že po končani gimnaziji napisala sedem delovnih zvezkov za učenje kaligrafskih pisav, po katerih je predala znanje več kot 2500 ljudem v Sloveniji, skoraj tolikim pa tudi po svetu. Avstralija, ZDA, Mehika, Italija, Belgija, Avstrija, Švedska, Finska, Anglija ..., so le nekatere dežele, kjer na tečajih uči kaligrafijo, ki pri nas navdušuje mlajše ljudi, v ZDA pa precej starejše, tudi devetdesetletnike.

Prelomno zanjo pa je bilo leto 2013, ko je pridobila angleško nacionalno kaligrafsko diplomo z odlično oceno in od tod je šla Loredanina pot samo navzgor, posuta je z nagradami in zadoščenji. V Mehiki je odkrila barve, v ZDA je posnela film in muzikal, na letališču v Sečovljah je risala z metlo. Z metlo?
"Seveda, z vsem se da pisati kaligrafijo. Najraje seveda z odličnimi čopiči in peresi, s kreditno kartico lahko pišemo po pesku ali moki, z metlo po prahu...."

Loredana Zega je ena najmlajših predavateljic kaligrafije na svetu. Le 20 je takih, pravi, ki hodijo povsod in širijo to znanje lepopisja, ki je mnogo več kot to. Njeno življenje je res kot njena, tudi s kaligrafijo napisana najljubša misel : Če ne greš, ne boš imel zgodbe. Srečno pot, Loredana!.

Nataša Benčič