36-letni farmacevt iz Izole se že od nekdaj navdušuje nad športom, med drugim tudi nad supanjem. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
36-letni farmacevt iz Izole se že od nekdaj navdušuje nad športom, med drugim tudi nad supanjem. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Miha Vivoda
Miha Vivoda Foto: Radio Koper

Miha Vivoda je eden tistih ljudi, ki so jim dejanja veliko pomembnejša od besed.

Starši, oba farmacevta, sta ga vzgajala z zgledom. Dejanja so bila pri njih doma vselej pomembnejša od besed. Pa vendar je na mamine besede iz otroštva, kako si želi, da bi v življenju delal, kar ga res veseli in da bo nanj ponosna, četudi bo smetar, le da bo v tem dober in bo izbrano rad delal, v mesecu maju ... večkrat pomislil.

Saj ni čudno, pred dvema letoma je namreč z nekaj somišljeniki združil prijetno s koristnim in ustvaril pobudo Naredi nekaj za naravo, ki je lani iz Facebookove strani prerasla v pravo društvo. Slovensko morje je po zaslugi Vivode in ostalih članov društva bolj čisto, saj med supanjem redno pobirajo nesnago z gladine. Med prvimi so bili v akciji tudi v začetku maja, ko so morski tokovi k nam zanesli večjo količino plavajočih odpadkov. Na sup so v šestih dneh ti dejavni in zelo hitri prostovoljci naložili ogromno nesnage. A ne le tokrat, ko so morski tokovi k nam naplavili posebej veliko plastike in mnogo drugega. To počnejo kar tako vselej, ko gredo na supanje. S spoštovanjem do narave in zavedanjem, da smeti ne bodo izginile same.

"Nima se smisla jeziti," pove Miha Vivoda: "smeti ne bodo izginile same. Spremeniti je treba splošno miselnost, da je pobrati odpadek umazano delo. Spremeniti to razmišljanje v bolj dolgoročno, da je namreč ne pobrati odpadka ali ignorirati odpadek, veliko bolj umazano delo."

Dr. farmacije, zaposlen v domači lekarni San Simon v Izoli, od malih nog ljubi naravo, farmacijo, glasbo, šport, na prvem mestu pa je zanj družina. Prav v soboto, ko gre v radijski eter pogovor z njim, njegova hčerka Vita praznuje drugi rojstni dan. Dve lepi novici na en dan. Lepo.

Nataša Benčič

Miha Vivoda je bil tudi gost v oddaji Sobota in pol. Pogovor z njim lahko poslušate prek spodnje povezave: