Vojaki na vadišču Poček v občini Postojna. Foto: BoBo
Vojaki na vadišču Poček v občini Postojna. Foto: BoBo
Gasilsko reševalni center Postojna
Gasilsko reševalni center so predali v uporabo šele pred dvema mesecema. Foto: PGD Postojna

Ministrstvo za obrambo bo ustavilo sofinanciranje novega gasilsko-reševalnega centra v Postojni za leti 2019 in 2020, saj meni, da za to nima več pravne podlage. Postojnski občinski svet je namreč junija sprejel sklep, da bo občina 23. decembra letos odstopila od dogovora glede uporabe vojaške infrastrukture na območju občine. Gre za prelomni datum, saj bo takrat, na podlagi razsodbe Ustavnega sodišča, dokončno razveljavljen Državni prostorski načrt za Osrednje vadišče Slovenske vojske na Počku. Vojska namreč ni uspela dokazati, da njena dejavnost na vadišču ne vpliva na pitno vodo za 22.000 ljudi.

Izvrševanje dogovora se je zadnja leta znova in znova zapletalo pri denarju. Obrambno ministrstvo, ki bi moralo v skladu z dogovorom občini vsako leto izplačati do 240.000 evrov odškodnine za uporabo vadišča, je s pridom izkoriščalo besedico do. Lani pa so podpisali dogovor, da bo za leta 2016 do 2020 občini skupno izplačalo 600.000 evrov za gradnjo novega gasilskega centra.

Razsodba pa je prinesla nova dejstva, pojasnjuje državni sekretar z obrambnega ministrstva : "Občini Postojna bomo nakazali sredstva do vključno 23. decembra 2018. Če so se enostransko odpovedali dogovoru, menimo, da delež v višini 252 tisoč evrov zadržimo."

Na Počku pa bodo, dodaja, vadili tudi po 23. decembru: "Imamo veljavno uporabno in gradbeno dovoljenje in bomo aktivnosti izvajali tako pač kot do sedaj."

Z dokumenti, ki jih je okoljsko obrambnemu ministrstvu izdalo konec avgusta, na občini niso seznanjeni, bodo pa zahtevali obnovo postopka. Vodja skupine za Poček Margareta Srebotnjak Borsellino: "To je protiudarec MORS-a lokalni skupnosti, ko si ta skladno z ustavo, in še posebej ustavno odločbo v primeru Počka, poskuša zagotoviti čisto pitno vodo in zaščititi svoj vodni vir. Noben denar, noben zamik plačila upravičenega deleža do sofinanciranja centra ni vreden toliko, kakor zdravje njenih občanov." Zato bodo vztrajali pri sklepih občinskega sveta.

Sabrina Mulec