Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

V Mladinskem zdravilišču in letovišču na Debelem rtiču je bilo danes finalno kuharsko tekmovanje za srednješolce gostinskih in turističnih šol. Za letošnjo Tuševo zvezdico se poteguje devet ekip, ki so se preizkusile v pripravi, postrežbi in predstavitvi tipičnih regionalnih jedi, pripravljenih na sodoben način.

Regionalne jedi s sodobnim pridihom so bile izziv mladih kuharjev, ki so se pomerili za štedilniki finalnega kuharskega tekmovanja dijakov srednjih gostinskih in turističnih šol.

Med prvimi ekipami, ki so se predstavile številnim ocenjevalcem in obiskovalcem na Debelem rtiču so bili tudi dijaki izolske srednje šole. in Nina sta kuhali 75 minut: "Danes smo pripravili sipino pašto, in 'riži biži', to je riž z grahom, grahovo kremo, cvetačni žličnik, flambirane škampe in bučko iz lista in mocarele." Od vsega jima je bilo najtežje pospravljanje, sta povedali v smehu, potem pa omenili še strog nadzor sodnikov. O tekmovanju samem pa sta povedali: "Pozitiven izziv, kjer se lahko dosti naučimo, dobimo izkušnje, pokažemo, kaj znamo, da znamo tudi mladi kuhati oziroma ustvarjati na krožnikih." Jed je Kaja nato postregla gostoma, Sara, ki obiskuje turistično smer, pa jo je podrobneje predstavila.

Pri kuhanju, strežbi in predstavitvi je ekipo pozorno spremljala tudi mentorica, Irena Ličen: "Dijakom postavimo izziv. Nekaj so sposobni tudi sami predlagati, drugače pa jim kar pomagamo, svetujemo. Potem vidimo, kaj naredijo. So kar pridni, tisti, ki se odločijo za tekmovanje. Je pa težko dijake motivirati, ker so še vsi ostali predmeti, to je vse v prostem času, vse je po pouku."

Namen tekmovanja, ki ga pripravljajo že peto leto, je spodbuditi sodelovanje med dijaki različnih smeri, pa tudi povezovanje med šolami, je med drugim povedal predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Tomaž Vozelj. Ob tekmovanju pa so bile neprecenljive predvsem izkušnje in nova znanja, ki so jih dijaki delili med seboj.

Več lahko slišite v zvočnem prispevku Tjaše Lotrič: