Akcijo Očistimo Slovenijo so prvič izpeljali leta 2010. Prizor je iz okolice Materije. Foto: BoBo
Akcijo Očistimo Slovenijo so prvič izpeljali leta 2010. Prizor je iz okolice Materije. Foto: BoBo

Jutri bodo prostovoljci množično tretjič čistili Slovenijo. V prvih dveh akcijah Očistimo Slovenijo v letih 2010 in 2012 je več kot pol milijona udeležencev zbralo skoraj 20.000 ton odpadkov. Letošnja akcija bo del svetovne pobude Očistimo svet, organizatorji pa napovedujejo, da bo potekala še zadnjič.

Fokus letošnje akcije ne bodo kot v preteklosti divja odlagališča, jih bodo pa v društvu Ekologi brez meja ponovno popisali. Stanje je sicer po skoraj desetletju dela in preteklih dveh akcijah precej boljše. Trenutno pa je v registru divjih odlagališč zabeleženih več kot 10.000 takšnih odlagališč ali za 92 olimpijskih bazenov smeti.

Predstavnik društva, : "Če se omejim na Primorsko, je stanje mogoče najslabše v notranjosti občine Koper, kjer je bolj razpršena poselitev, slabša infrastruktura za zbiranje. Medtem ko, na primer, na severnem Primorskem, kar poznamo divjih odlagališč, so večinoma v dolinah, nižje in jih je manj."

Tokrat bodo prostovoljci čistili tudi območja razpršenih odpadkov, zlasti ob cestah, ter obvodne predele - ob morju, od Debelega rtiča do Sečoveljskih solin, bo potekala vsakoletna akcija Čista obala. Lokalne skupnosti in ponekod tudi šole bodo organizirale ozaveščevalne akcije ter poskrbele za lepšanje okolja nasploh. Kot poudarja predsednica društva Ekologi brez meja, Urša Zgojznik, se namreč nočejo več ukvarjati s pobiranjem odpadkov: "Imamo en in edini cilj. Torej, še zadnjič organizirano vsi skupaj poprijeti za delo, očistiti našo naravo, potem pa se začnimo pogovarjati o odpadkih drugače. Kaj bomo zares naredili, da jih bo manj, kako jih bomo ponovno uporabljali. Bistvo je v resnici tu."

Slovenija se z letošnjo vsedržavno čistilno akcijo znova pridružuje več kot 150 sodelujočim državam v pobudi Očistimo svet. Pri nas bo sodelovalo več kot 70 odstotkov občin, svoj delček k čistemu okolju pa lahko prispeva prav vsak.

Prispevek Mateje Rolih Maglica: