Foto: Facebook
Foto: Facebook

V slovenskem kulturnem društvu Ajda iz Umaga s skupinami, kot so folklorna, literarna in gastronomska, ter ženskim pevskim zborom že deset let ohranjajo slovenski jezik in kulturo, ki jo skušajo približati tudi someščanom, pravi predsednica društva, Danica Bojković:

"Lahko rečem, da sem ponosna na vse, kar smo naredili v teh desetih letih. Posebno pozornost posvečamo branju slovenskih knjig in pogovoru v slovenščini. Tako smo od samega začetka organizirali tečaje slovenskega jezika, potem dopolnilni pouk, sedaj pa imamo že dve leti pouk po c modelu na Osnovni šoli Marije in Line."

Društveni prostori se nahajajo v središču mesta.

"Razen tega lahko koristimo vse prostore, ki so v lasti mestne občine Umag-Umago, kot je ta gledališka dvorana, mestna knjižnica, učilnice v "Pučkem otvorenem učilištu", vse, kar je v lasti občine in je brezplačno. Tako da imamo ob finančni tudi tako podporo."

Društvo je bilo ustavljeno v maju, ko tudi mesto Umag obeležuje svoje dneve.

Predstojnik Oddelka za splošne in družbene dejavnosti, Slaviša Šmalc:

"Po desetih letih se lahko samo zahvalim slovenskemu kulturnemu društvu in vsem članom, ki so pokazali vse, kar lahko pokažejo in še več kot to. Ob tem lahko dodam, da je Slovensko kulturno društvo Ajda najbolj aktivno v občini Umag."

Tudi v obdobju, ko je društveno dejavnost ohromila pandemija, na svoje člane niso pozabili, še doda Danica Bojković:

"Smo premišljevali konec leta, kaj bi naredili, da bi naši zvesti člani občutili, da še vedno obstajamo, pa smo naredili take novoletne pakete in vsi so bili zelo presenečeni."

Ob deseti obletnici so organizirali razstavo ilustracij Mojce Cerjak in keramike Leonide Bernetič Zelenko, jeseni pa bodo jubilej obeležili še z dogodkom ob tradicionalnih dnevih slovenske kulture.