Foto: BoBo
Foto: BoBo

Že v času njegovega življenja so Primorci pesnika zelo častili, saj se je pogrebne slovesnosti s tridnevnim sprevodom od Gorice do rodnega Vrsna udeležilo na tisoče ljudi, ki so se še zadnjič želeli posloviti od Goriškega slavčka. Ta vzdevek se ga je oprijel zaradi milozvočnosti, številne njegove pesmi pa so ponarodele. Primorci so nanj še posebej navezani zaradi pesmi Soči, v kateri je preroško napovedal krvave bitke na Soški fronti. Ravnatelj Kulturnega doma Gorica Igor Komel je ob današnji slovesnosti povedal: "Gregorčič je res naš Goriški slavček, slovenska narodna skupnost, ne samo v Gorici, tudi na širšem Goriškem, je tesno povezana z njim. Ne pozabimo, da tukajšnji dijaški dom nosi ime Simon Gregorčič, klasični licej se imenuje Trubar - Gregorčič. V samem centru Gorice smo imeli klub z njegovim imenom ... Je tisti pesnik in kulturnik, ki je tu najbolj prisoten, po drugi strani pa viden s tega zornega kota. V goriškem prostoru, tako v zamejstvu kot v Novi Gorici, ima Simon Gregorčič posebno vlogo."

Gregorčič se je rodil v Vrsnem pri Kobaridu, skoraj 30 let pa je živel, delal ter ustvarjal v Braniku in Gradišču nad Prvačino. Dokler se ni poročila v Brje nad Branikom, je zanj skrbela sestra Katarina. Imela je kar 11 otrok, med njimi je bil tudi Nace, stari oče Janje Bužinel: "V spominu mi je ostal, ker mi je vedno pripovedoval 'Ti si Gregorčičeve krvi, na to moraš biti ponosna'. To mi je toliko vcepljal kot otroku, da sem še danes na to ponosna."

Obletnico Gregorčičeve smrti bodo obeležili tudi v goriškem literarnem klubu Govorica, ki sicer že enajsto leto pripravlja Gregorčičeve dneve. Z njimi ohranjajo spomin na Goriškega slavčka in odkrivajo njegovo delo, ki je še precej neraziskano.