Foto: BoBo
Foto: BoBo

V slovenski Istri sta dve občini sinoči dobili župana, dve ga bosta čez dva tedna. V Ankaranu
je bila kampanja zelo ostra, a je sedanji župan Gregor Strmčnik osvojil tretji mandat. "Rezultat bi komentiral z velikim zadovoljstvom. Usmeritev, ki smo jo začeli pred 14 leti, se bo nadaljevala. Nekoliko bolj pestro strukturo v občinskem svetu pa pozdravljam."

Protikandidatki Maja Prodan Jurič in Breda Krašna bosta s svojima listama zasedli polovico mest v občinskem svetu.

Tudi v Kopru je lokalnih volitev konec. Aleš Bržan je bil izvoljen v prvem krogu in pravi, da je "zmagala politika, ki temelji na sodelovanju, na dogovarjanju, na iskanju kompromisov, tudi iskanju infromacij. Torej malo manj ostra politika, ampak politika konsenza. To je tisto, kar smatramo za zdravo pot, ki pelje našo skupnost naprej."

Boris Popovič je pridobil glas dobrih 37 odstotkov volilcev, ki so včeraj prišli na volišča. Razočaranja ni skrival. Bodo pa svetniki stranke Koper je naš zasedli kar tretjino, to je 11 sedežev v mestnem svetu, večino bosta imeli Lista Aleša Bržana in Gibanje Svoboda.

Čez dva tedna pa bodo na volitve znova odšli v Izoli in Piranu. Za Piran to niti ni presenečenje, s trinajstimi kandidati je razpršenost pričakovana. Zelo blizu po številu glasov sta uvrščena v drugi krog Gašpar Gašpar Mišič in Andrej Korenika. Prvi pravi: "Prevladala bo razvojna miselnost, da gremo naprej, da ne stopicamo na mestu." Njegov izzivalec Andrej Korenika pa: "Zelo pomemebno bo, kako se bodo glasovili porazdelili v drugem krogu. Stopili bomo v stik z drugimi kandidati, kajti če želimo voditi občino, moramo imeti koalicijo in voditi dialog."

V Izoli so sinoči med prvimi prešteli glasovnice, kar je bilo veliko presenečenje. Izolani bodo odšli na volišča tudi čez 14 dni, izbirali bodo med Milanom Bogatičem in Danilom Markočičem. "Pogovarjal se bom z vsemi, programe bomo postavili na prvo mesto," pravi Markočič. "Tudi zame je to presenečenje, se bom pa v drugem krogu potrudil, da zmagam," je povedal Bogatič.

Na Krasu ne bo drugega kroga v Komnu in Hrpeljah - Kozini: Erik Modic in Saša Likavec Svetelšek sta slavila že sinoči. Aktualni župan Sežane David Škabar je bil poražen, zamenjal ga bo ali Jernej Bortolato ali Andrej Sila. V Divači pa bo sedanjo županjo Alenko Štrucl Dolgan čez dva tedna izzval Robert De Lucia. Resno je izzvan tudi ilirskobistriški župan Emil Rojc, Gregorja Kovačiča je v drugi krog poneslo 45 odstotkov glasov volilcev.

Na Severnem Primorskem so volivci v osmih občinah izbrali župana v prvem krogu

Sedem aktualnih županov je prepričalo volivce v prvem krogu. V občini Renče - Vogrsko ostaja Tarik Žigon, nov mandat je dobil mirensko-kostanjeviški župan Mavricij Humar, v občini Šempeter - Vrtojba Milan Turk. V Idriji ostaja župan Tomaž Vencelj, v Bovcu Valter Mlekuž. V Kobaridu bo še naprej županoval Marko Matajurc, v Ajdovščini pa Tadej Beočanin. V Vipavi je aktualnega župana premagal Anton Lavrenčič, dosedanji svetnik stranke SDS, ki pa je na tokratnih županskih volitvah nastopil kot neodvisni kandidat s podporo Liste za ljudi. "Tiste projekte, ki so dobro zastavljeni, ki se že delajo, bomo dokončali. Za naprej pa se bo treba dogovoriti."

V Kanalu bodo volivci v drugem krogu izbirali med sedanjo županjo Tino Gerbec in Mihom Stegljem, kjer bo očitno kampanja še vroča. "Sem izredno delaven človek, pošten in nisem navajena umazane igre. Mislim, da je bilo veliko ljudi v naši občini prevaranih z lažmi in zavajanjem," pravi sedanja županja. Njen izzivalec pa: "Izid je tesen, med nama je le kakih 20 glasov razlike. Očitno pa se večina ni odločila za županjo, kar pomeni, da ne podpirajo njenega načina dela."

V Cerknem se bosta v drugem krogu pomerila aktualni župan Gašper Uršič in Urška Lahajnar Ubajiogu. Drugi krog bo tudi v Tolminu, kjer se bosta pomerila Oton Bratuž in Alen Červ. V Brdih se bo večni župan Franc Mužič pomeril z novincem v lokalni politiki Karlom Petrom Peršoljo, ki je po uvrstitvi v drugi krog dejal: "Zagotovo je za političnega novinca ta rezultat neverjeten in smo izredno zadovoljni."

Drugi krog bo, po pričakovanjih, tudi v Mestni občini Nova Gorica. Vanj sta se uvrstila aktualni župan Klemen Miklavič in Samo Turel. Turel, ki je kandidat Gibanja Svoboda, je po zadnjih podatkih dobil skoraj 17 odstotkov več glasov kot Miklavič. Sicer pa je bila v Novi Gorici ena najslabših volilnih udeležb na Primorskem. Volitev se je tam udeležilo 29 odstotkov volilvcev, na zadnje volitve jih je, recimo, prišla skoraj polovica.