Foto: Facebook Slovensko deželno gospodarsko združenje
Foto: Facebook Slovensko deželno gospodarsko združenje

Pod svojo streho je združenje pred 75 leti sprejelo okoli 40 podjetnikov, danes strokovno podporo pri delovanju na slovenskem ali italijanskem trgu nudijo okoli tisoč podjetjem. A ne gre zgolj za koristne storitve, pove dolgoletni član gospodarskega združenja Boris Siega. "Biti član take organizacije, kot je naša, je prednost. Da si v stiku z ostalimi, da razumeš, kaj se dogaja okoli tebe."

Pandemija je najbolj prizadela turistični in trgovinski sektor, priložnost za rast pa so s pridom izkoristili podjetniki, ki se ukvarjajo z računalništvom in sodobno tehnologijo. Slovensko deželno gospodarsko združenje sodeluje s stanovskimi organizacijami v Sloveniji in deželi Furlaniji Julijski krajini, zato so ključni sogovornik tudi pri načrtovanju razvoja čezmejnega gospodarskega sodelovanja. Veliko vlagajo v izobraževanje mladih in spodbujanje podjetniške miselnosti, pravi direktor združenja, Andrej Šik. "Kar bo ohranilo oziroma zagotovilo razvoj naše skupnosti, je – poleg kulture in šolstva – ustvarjanje večjega števila delovnih mest tudi v gospodarstvu. Ampak to morajo biti delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, visokotehnološka podjetja."

Veliko si obetajo tudi od Sklada za podjetništvo, namenjenega tako slovenski kot italijanski manjšini. Njegovo ustanovitev je pred kratkim v Rimu napovedal slovenski minister Zdravko Počivalšek.