Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Domačin Jožef Stibilj, ki je imel takrat zgolj devet let, se spomni, da je njegova mama ravno zalivala vrt, ko so se zaslišali streli. "Mama je rekla: 'Bejžmo hitro spat, nekaj streljajo tam zadaj.'"

Zbudili so se v jutro, ko je bila vas polna italijanskih vojakov. Vsi vaščani so bili pregnani na trg, kjer so vanje z dveh tovornjakov merile cevi mitraljezov. "In vse je kazalo, da nas bodo usmrtili. Nato je prišel župan Ajdovščine in je prosil, naj pustijo nedolžne ljudi. In so nas gnali v koloni v Ajdovščino."

Medtem ko je njihova vas gorela. Vzeti niso mogli ničesar. Redek predmet, ki se je ohranil, pa je rjuha, ki jo je odpihnilo, je Poloni Ipavec iz društva Numulit.us nekoč pripovedovala sovaščanka. "In od takrat naprej jo je vsako leto oprala in nazaj spravila in jo čuvala."

So pa letos na dan 80. obletnice odprli urejeno sprehajalno pot v gozdu okoli vasi. "To je bil varovalni gozd pred burjo. Vaščani so ga uporabljali kot krajšnico do Ajdovščine in otroci so se igrali v njem, tako da so obstajale stezice že ves čas."

Se pa že od petka v vasi odvija bogat kulturni in zabavni program. V nedeljo bo tudi spominska slovesnost, manjkali ne bodo niti tek generacij, briškuljada in glasba.