Proizvodna hala podjetja Pipistrel v Ajdovščini. Z nižjim komunalnim prispevkom si želijo lokalne skupnosti postati bolj privlačne za različne investitorje.  Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Proizvodna hala podjetja Pipistrel v Ajdovščini. Z nižjim komunalnim prispevkom si želijo lokalne skupnosti postati bolj privlačne za različne investitorje. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Ta ostaja najnižji med vsemi okoliškimi občinami, kot pravi župan, je celo med najnižjimi v Sloveniji. Na ta način želijo pridobiti nove vlagatelje. Predlog nekaterih svetnikov, da bi njegovo višino nekoliko povišali, ni bil sprejet.

Podjetje, ki bi želelo graditi v Ajdovščini, bi za 5000 kvadratnih metrov veliko zemljišče plačalo 63 tisoč evrov komunalnega prispevka, v Novi Gorici bi bil ta znesek 95 tisoč, v Idriji pa 175 tisoč. Občina Ajdovščina namenoma ohranja nizko vrednost te dajatve, pravi župan Tadej Beočanin: "in na tak način pomagat investitorjem, tako v individualno stanovanjsko gradnjo kot v poslovne objekte, ko pomoč še dodatno potrebujejo, ko štartajo nove investicije in je bil odlok sprejet na ta način, da še nekoliko znižuje vrednosti kot veljajo že danes."

V svetniški skupini Nsi pravijo, da zavezanec za plačilo komunalnega prispevka v Ajdovščini plača 30 odstotkov povprečnih stroškov opremljanja zemljišča, v Postojni in Novi Gorici pa na primer 65 odstotkov. Jožko Premrn pojasnjuje: "Delovanje Nsi je šlo bolj v smeri poenotenja občinske politike glede višine komunalnega prispevka in tudi ene večje dinamike izgradnje komunalne infrastrukture, predvsem kanalizacijskega omrežja po vaseh, kjer smo v zaostanku, glede na ostale občine."

Beočanin odgovarja, da so v državnem merilu nad povprečjem pri vrednosti nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, pomemben vir za gradnjo komunalnega omrežja so tudi omrežnine, še dodaja.

Nizek komunalni prispevek se odraža pri zanimanju vlagateljev, saj kot pravi direktor ajdovske območne obrtno-podjetniške zbornice Marko Rondič, dnevno prejemajo povpraševanja podjetij z različnih koncev Slovenije, ki bi tu želeli širiti proizvodnjo oziroma jo preseliti. "V preteklih letih se je pokazalo, da to je en velik faktor, da se podjetje odloči, da pride…ta znesek v drugih občinah je res velik in to posledično vpliva na odločitev za investicijo. Je pa res, da je to le eden od ukrepov, ki podjetja privablja v ajdovsko občino."

V občinski proračun iz naslova komunalnega prispevka sicer letno priteče okrog pol milijona evrov.

Karin Zorn Čebokli