Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Večina šol je staršem že poslala obvestilo o načrtovani šoli v naravi, tudi ankaranska. Ta je starše znova razveselila, da vse stroške krije občina Ankaran, tako kot to počne že vsa leta delovanja. Strošek za starše petošolcev ni majhen, brez podpore občine bi jih teden smučarske šole stal okoli 300 evrov. In kako je drugje?

Ankaranska osnovna šola in vrtec v učnem načrtu načrtujeta več šol v naravi. Prva je v prvem razredu, ki jo izpeljejo skupaj z zadnjo vrtčevsko skupino, v tretjem razredu imajo plavalno šolo, v petem učenje smučanja, je povedala ravnateljica : "Če govorimo o sposobnem otroku, primernem današnjem času, je prav, da tudi naši otroci stopijo na smuči. Nekaterim je to prvič. Peljemo jih v Forni di Sopra, s smučarsko šolo Capris. Prijavljamo se tudi na Center za šolske in obšolske dejavnosti, vendar zdaj že dve leti nismo bili sprejeti." Smučarska šola je med najdražjimi šolami v naravi, strošek, tudi izposojo opreme, v celoti krije občina, je še povedala ravnateljica. V sedmem razredu pa imajo ankaranski šolarji tudi teden spoznavanja gozda in ostalih naravnih značilnosti Slovenije.

Več šol v naravi v različnih starostnih obdobjih ponuja tudi Osnovna šola Koper. Učenje smučanja organizira Caprisova šola smučanja in ta strošek znaša 180 evrov. Polna cena bi bila slabih 70 evrov več, te prispeva ministrstvo za šolstvo, ki lahko družinam v finančni stiski še dodatno pomaga. Ravnatelj Anton Baloh: "Z vlogo, ko jo potem šola ureja, lahko pridobijo popolno financiranje. Letno je od 10 od 15 takih financiranj. Potem sta tu še MOK in solidarnostni sklad."

Tudi vodstvo OŠ Dragomirja Benčiča - Brkina iz Hrpelj si prizadeva, da strošek šole v naravi za učence ne bi bil previsok. Že pri načrtovanju šole v naravi pri Centru šolskih in obšolskih dejavnosti poiščejo možnosti, ki so najbolj ugodne. Vse prevoze pokrije občina Hrpelje-Kozina. Staršem, ki stroška ne zmorejo sami poravnati, pomaga šola s prispevki iz programa Drobtinice območnega odbora Rdečega križa ali iz šolskega sklada.

Vesna Potočar Godnič