Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

V Izoli so se lani spomladi, med prvim valom epidemije, prvič srečali s fenomenom množičnega obiska avtodomov. Sredi maja, ko so zaradi koronavirusa veljali strogi omejitveni ukrepi, nastanitveni objekti pa so bili zaprti, so jih čez vikend našteli več kot 300. Zasedli so skoraj vsa parkirišča, ljudje pa so se obnašali, kot da so v avtokampu. V Izoli so nato poostrili nadzor, v mesto pa spustili le toliko avtodomov, kolikor je bilo zanje namenjenih parkirnih mest.

V izolskem kampu Belvedere je za avtodome na voljo od 30 do 40 mest z vodo in elektriko, v kampu Jadranka pa deset. Nekaj dodatnih parkirnih mest je zanje od letos tudi na Rudi. Največ prostora za kratkotrajno parkiranje avtodomov je sicer na območju Arga in v Tomažičevi ulici, skupno nekaj manj kot 70. Po lanskem začetnem šoku zaradi izjemnega števila avtodomov so se v Izoli organizirali in zadeve spravili v red. Pripravili so zgibanko z informacijami za obiskovalce z avtodomi, redarji so jih opozarjali in usmerjali na prosta mesta. Zdaj so zadovoljni vsi, tako domačini kot obiskovalci. Eden od njih nam je povedal: " V Izolo pridemo večkrat, prav sem, v Tomažičevo, ali pa na parkirišče Argo. Tu nam povsem odgovarja. Resda je gneča, je pa blizu vode, tako da se gremo lahko hitro kopat, malo posupat. Smo zadovoljni!"

Avtodomi so v Izoli vedno dobrodošli, izpostavlja tudi Tjaša Likar iz izolskega turističnega združenja: "Obiskovalci z avtodomi predstavljajo pomemben segment izolskih turistov. Predstavljajo eno od izolskih person, persono raziskovalca, ki si rad ogleduje tako naravne kot kulturne znamenitosti, rad ima pa tudi kulinariko. Vsega tega, kot vemo, v Izoli ne manjka, zato so ti obiskovalci še kako dobrodošli."

Čez teden je v Izoli zasedeno le parkirišče v Tomažičevi, medtem ko je tisto pri Argu za zdaj bolj ali manj prazno. Kakšno prosto mesto se običajno dobi tudi na postajališču za avtodome pri avtobusni postaji v Kopru. Parkirišče ima nekaj manj kot 40 mest, je ograjeno in urejeno, ima vodo, elektriko, sanitarije in otroško igrišče. Maksimalno bivanje je omejeno na 3 nočitve. Avtodomi smejo parkirati tudi na makadamu pri Žusterni, ne smejo pa ostati čez noč. Novo postajališče za avtodome nastaja tudi v Strunjanu. Zdi se, da se tudi na Obali vse bolj zavedajo potenciala avtodomov in se temu prilagajajo.