Rimski zidovi, odkriti med prenovo Lavričevega trga v Ajdovščini. Foto: Radio Koper/Karin Zorn
Rimski zidovi, odkriti med prenovo Lavričevega trga v Ajdovščini. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Občina Ajdovščina bo turistično informacijski center, ki ga je pred sedmimi leti preselila v Mladinski kulturni center Hiša mladih, znova pripeljala v središče mesta. Na novi lokaciji naj bi zaživel še v času prenove starega mestnega jedra. Ni pa še znano, kako bodo na Lavričevem trgu predstavljene najdene ostaline iz rimskega obdobja.

Ajdovski župan je dejal, da so za turistično informacijski center precej časa iskali primerno lokacijo v središču mesta in jo naposled našli v nekdanji prodajalni obutve Peko: "Bilo je nekaj prostorov, v katere bi ga lahko že preselili, ampak so bili po moji oceni manj primerni. Ko smo našli res najustreznejši prostor, smo porabili precej časa za usklajevanje z lastniki objekta. Občina bo v prvi fazi najemnica objekta, imamo pa dolgoročno sklenjen dogovor, da bo občina pridobila lastništvo celotne stavbe."

Pogovori občine s potencialnimi ponudniki, ki bi oživili prazne poslovne prostore na Lavričevem trgu, še niso obrodili sadov. Občina tudi še pretresa ideje, katere vsebine bi umestili v kompleks nekdanje blagovnice Nanos, ki ga je letos kupila na dražbi. "Pričakujem, da bomo s prenovo trga imeli tudi nove ponudnike."

Po besedah Beočanina pa z Zavodom za varstvo kulturne dediščine tečejo zadnja usklajevanja glede prezentacije najdenih ostalin na Lavričevem trgu.
"Naš predlog je, da se določene ostaline prikažejo v novem tlaku, torej samo na način prezentacije, drugi del, na štirih poljih, bi pa ostal tak, kot je bi tudi takrat v času Rima postavljen."

Bodo pa na trgu postavili tudi tri fontane in pršilnike za vodo. V kratkem naj bi zaključili gradbena dela na Prešernovi ulici, ostala bo nato še montaža urbane opreme.

Karin Zorn