Foto: Facebook Jože Dolmark
Foto: Facebook Jože Dolmark

Nova Gorica praznuje občinski praznik v spomin na goriško fronto leta 1943. Morda je nekaj simbolike v tem, da so se takrat povezali italijanski in slovenski partizani in se skupaj uprli nacizmu. Po skoraj 80 letih sta Nova Gorica in Gorica povezani v skupni kandidaturi za evropsko prestolnico kulture. Župan Klemen Miklavič: "Zavedati se moramo, da vse bolj postajamo močna evropska prestolnica in da smo tudi uradno dobili ta naziv. To pomeni, da moramo tudi živeti kot prebivalci prestolnice in tudi gledati na našo prihodnost kot na prihodnost prestolnice z večjo samozavestjo in večjimi aspiracijami."

Plakete

Plakete Plakete mestne občine Nova Gorica bodo prejeli Sonja Valič in Sonja Planko za prostovoljno pomoč pri obvladovanju in ozaveščanju življenja z demenco. Društvo Šola zdravja Nova Gorica za 10-letno delovanje, Miran Mozetič in Egon Fornazarič za prispevek k ohranitvi tehniške dediščine Nova Gorica, Šent Nova Gorica ob 20-letnici delovanja in Branko Brezigar za 20-letni prispevek k uspešnemu delovanju kajakaškega kluba Soške elektrarne.

Teh ni manjkalo letošnjemu nagrajencu, scenaristu, dramaturgu, filmskemu publicistu ter profesorju umetnostne zgodovine in filmske vzgoje Jožetu Dolmarku, ki je igral ključno vlogo v razvoju slovenske kinematografije ter pionirsko v vzpostavljanju filmske kulture in vzgoje na Goriškem. "Mislim, da sem pustil na Goriškem velik pečat. Ne samo v filmski kulturi. S pokojnim prijateljem Silvanom Furlanom sva pred 50 leti ustanovila Filmsko gledališče, ki še zmeraj obstaja. Pozneje sem učil na dramsko-filmski gimnaziji in na gimnaziji na sploh in mislim, da sem vzgojil veliko ljudi, ki so med 15. in 18. letom ranljivi. Potrebujejo usmeritev in spodbudo, potrebujejo, da jim nekdo nekaj da, jaz sem šele pozneje ugotovil, da sem izreden pedagog."

Na slavnostni seji bodo poleg najvišje Bevkove podelili tudi nagrade mestne občine Kulturnemu domu Gorica, Slavističnemu društvu in Gasilski enoti Nova Gorica. Bevkovo listino bo prejel David Šuligoj za 40-letno sooblikovanje goriškega glasbenega življenja.

Pogovoru z Jožetom Dolmarkom o tem, kaj mu pomeni priznanje, lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezavo.