Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Ajdovska občina je doslej pridobila soglasja za nekaj manj kot 1200 hektarjev površin od načrtovanih 1500. To predstavlja dobrih 50 odstotkov potrebnih soglasij lastnikov zemljišč, za uvedbo namakanja pa je potrebnih 67 odstotkov. Kot pojasni župan Tadej Beočanin, so zato sprejeli odločitev: "Da 15. februarja objavimo zemljevid pokritosti. To bo datum, ko bomo namakalni sistem zožili na površine, kjer imamo ustrezen odstotek soglasij že zagotovljen. In na ta način se bomo, na žalost, odrekli določenim površinam, ki bi jih lahko sicer dolgoročno namakali."

Najmanj soglasij so pridobili na ajdovskem in lokavškem polju. Lastniki zemljišč, ki se za namakanje še niso odločili, bodo imeli še do 15. marca čas za podpis pogodbe. "Območja, za katera bomo pridobili pogodbe, bodo vključena v območje namakalnega sistema, vsa ostala območja po bodo ostala zunaj," pravi Beočanin in doda, da na teh območjih naslednjih nekaj desetletij ne bo več moč vzpostaviti namakalnega sistema. "Zato moj poziv še enkrat vsem lastnikom, da naj se vendarle odločijo tudi za vključitev njihovih površin v območje namakanja, kajti to je tisto kar Vipavska dolina dolgoročno potrebuje," sklene.

Po besedah Beočanina so najbolj skeptični do vključitve živinorejci, saj da namakalnega sistema ne potrebujejo. Enake korake kot ajdovska bo storila tudi vipavska občina, ki pa ima zagotovljenih dobrih 40 odstotkov soglasij lastnikov.