Pristojni poudarjajo, da bo sedanja proga Prešnica-Dekani v uporabi, dokler drugi tir ne bo dvotiren. Mnogi temu nasprotujejo. Foto: BoBo
Pristojni poudarjajo, da bo sedanja proga Prešnica-Dekani v uporabi, dokler drugi tir ne bo dvotiren. Mnogi temu nasprotujejo. Foto: BoBo

V Svetu ljudske pobude dvotirne proge Divača Koper so prepričani, da je sedanja enotirna proga nevarna in neustrezna. Zato zahtevajo njeno zaprtje takoj, ko bo zgrajen drugi tir. Koprski mestni svet bo v tem tednu obravnaval pobudo za ukinitev železniške proge od Dekanov do Prešnice.

Sedanja proga Prešnica Dekani bo v uporabi, dokler drugi tir ne bo polno dvotiren, pravijo pristojni. Lokalna skupnost pa: to naj se zgodi takoj, ko bo zgrajen drugi tir. Čeprav še ne dvotiren, bi, so prepričani v svetu ljudske pobude, po njem lahko vozili vlaki iz Kopra v Divačo in obratno. Janko Sever: "Pričakujemo, da bo občina s svojo močjo in argumenti državi predstavila nevarnosti sedanje proge. Ta že zdavnaj ne dosega varnostnih in tehničnih standardov. Vsako odlašanje z ukinitvijo je neodgovorno in nepotrebno trošenje denarja in nevarno za ljudi ter vodni vir. Pričakujemo, da bo občina naredila vse, kar je v njeni moči, da se tistega dne, ko bo zapeljal vlak po novi progi, sedanja ukine."

Takšno pobudo je ped dvema mesecema prvi soglasno sprejel občinski svet občine Hrpelje Kozina, v četrtek jo bo obravnaval koprski mestni svet. Vlada naj bi obravnavala uredbo o sprejetju državnega prostorskega načrta za dvotirno progo čez leto in pol, gradnja se bo po časovnici direkcije za infrastruktuo začela leta 2028. Danes bo proga, kot že več ponedeljkov doselj, zaprta zaradi vzdrežvalnih del.