Pogled na spodnji del propadajočega smučišča Kalič skozi razbito šipo nekdanjega gostinskega lokala. Foto: TV Slovenija Foto:
Pogled na spodnji del propadajočega smučišča Kalič skozi razbito šipo nekdanjega gostinskega lokala. Foto: TV Slovenija Foto:

Nekdaj priljubljeno primorsko smučišče Kalič, ki je le za streljaj oddaljeno od Postojne, še vedno propada. Odkar ga je nekdanje Turistično-hotelsko podjetje Jama kot nekoristno premoženje oddalo takratnim PID-om, je smučišče menjalo številne lastnike. Naposled ga na dražbi od stečajnega upravitelja kupilo podjetje Branal oziroma Inhaber z Rakeka. Lastnik si ga želi čim prej obnoviti in tam poskrbeti za celoletno dogajanje, vendar se sooča s številnimi preprekami.

Lastnik Aleš Hace pravi, da ima uporabno in vsa ostala dovoljenja za rekreacijski center in bi ga lahko začel oživljati: "Tudi neki novi investitorji se že pojavljajo, za resne, velike projekte, ker je tukaj območje dejansko neizkoriščeno."

A kaj, ko je kot lastnik zemljišč s smučišči v zemljiško knjigo vpisana država, upravlja pa jih Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije. Hace bi sicer to zmedo rad razrešil: "... da se nam v naslednji fazi ne bo več treba spraševati, kje se lahko gibljemo, kje se ne smemo, kdo nam bo prepovedoval, kaj bomo lahko delali ..."

Na skladu pa pravijo, da mu zemljišča radi odstopijo v najem. Po neuradnem izračunu gre za približno 2.600 evrov letno. Direktorica Irena Majcen: "Sklad je vedno zainteresiran za dogovarjanje, ki pa mora biti obojestransko. To pomeni, da tudi stran, s katero se pogovarjamo, sodeluje in daje povratne informacije. Od februarja 2017 na dopis, ki ga je sklad posredoval lastniku, nismo dobili nobenega odgovora, nobene reakcije."

Še večja težava je, da je Kalič ostal brez vode in elektrike. Hace je prepričan, da jo je Elektro Primorska izključil samovoljno in da je priključek še veljaven. Elektro operater pojasnjuje, da jo je izključil zaradi neporavnanih obveznosti prejšnjega lastnika in da mora Hace pridobiti novo soglasje. Obnova omrežja bi stala pol milijona evrov, vpleteni pa se ne morejo dogovoriti, kdo jo mora kriti.

V iskanje kompromisa se je vključila tudi občina Postojna. Župan Igor Marentič: "Občina je že sklicala sestanek vseh vpletenih z novim lastnikom Kaliča. Iščemo rešitve."

Glede na to, da izvor težav sega v daljno leto 1962, takratno zakonodajo in obdobje družbene lastnine rešitve očitno še dolgo ni pričakovati.

Sabrina Mulec