Stavka je ta konec tedna minila po načrtih, igralnici v Perli in Parku sta bili od 18. do 2. ure zjutraj zaprti. Foto: HIT
Stavka je ta konec tedna minila po načrtih, igralnici v Perli in Parku sta bili od 18. do 2. ure zjutraj zaprti. Foto: HIT

Uprava družbe Hit je septembra začela izvajati program preseženih delavcev. Kot pove predsednik sveta delavcev Stojan Prando, je delodajalec na seznam uvrstil 33 zaposlenih: "... katerim je, zdaj lahko že trdim, odpovedal obstoječo pogodbo in ponudil novo pogodbo."

Ker gre za neustrezne pogodbe, je svet delavcev podal svoje nesoglasje in v nadaljevanju sprožil tudi arbitražni postopek. "V vmesnem času smo dobili odgovor, ki ga ne bi komentiral, v sredo bomo začeli z aktivnostmi, ki nam še preostanejo v tem postopku, bomo videli, kaj bo čas pokazal."

Če uprava svojega arbitra ne bo določila, lahko to stori sodišče. Sicer pa, kot doda Prando, najbolj oporekajo ekonomskim razlogom, s katerimi uprava opravičuje program presežnih delavcev: "Če pogledamo kumulativno, so rezultati celo boljši kot v letu 2019."

33 zaposlenih je odločitev moralo sprejeti do danes. Po izteku odpovednega roka vsem, ki nove pogodbe ne bodo podpisali, sledi odpoved, gre pa predvsem za mlajši kader. "Torej perspektiven kader, ki ima najnižje tveganje za samega delodajalca." Prando ob tem opozarja, da bodo lahko sledile tudi zasebne tožbe.

Sicer pa se bodo pogajanja med upravo in sindikatom, ki tudi izpostavlja to problematiko, nadaljevala jutri.