Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kraški vodovod je tožbe proti Rižanskemu vodovodu zaradi izvršb za neplačan del računa do sedaj na sodišču izgubil. Da se tožarjenje ne bi nadaljevalo in ker se strinjajo, da je bila sedanja pogodba med podjetjema stara, so se občine ustanoviteljice strinjale, naj novo formulo pripravi zunanja ustanova. Z izhodišči za novo pogodbo se, pravi koprski župan Aleš Bržan, strinjajo: "Se bo plačevalo ceno, ki bo poštena, kar do sedaj ni bilo."

Novost bo, da bo v ceno vključena omrežnina za uporabo prenosnih cevovodov, po katerih priteče voda s Krasa do Rodika. Župan Komna Erik Modic: "Mi pošiljamo na letni ravni 35 odstotkov celotne vode iz Klaričev preko Rodika do Obale. To je velik del vode, ki poleti naraste na 60 odstotkov. To se mora upoštevati pri omrežnini, to ne more biti le strošek uporabnikov na Krasu in v Brkinih, ampak tudi prebivalcev v Istri."

Ali se bo torej položnica za vodo v Istri povišala?

"Ker se to porazdeli na vse uporabnike, znaša na mesec dvajset centov več. To ne bo zelo velik poskok."

Čisti računi so pomembni tudi zaradi prihodnjega odkupa vode s Krasa. Količine, ki pritečejo v Istro, bodo, ko bo to dopuščal posodobljen in širši vodovni sistem, lahko še večje.