Foto: Inštitut Back to the village
Foto: Inštitut Back to the village

Projekt hiša za mlade družine je namenjen mladim in mladim družinam, ki težje pridejo do stanovanj. Do njegove realizacije peljejo trije ključi, razloži direktor Inštituta Back to the village Ernest Škrjanec: "Da občina donira zemljišče, mi zagotovimo finančna sredstva za ureditev komunalne infrastrukture, tretji ključ pa je, da si družina za teh 50 tisoč evrov trajno pridobi last hiše. Po tem receptu je ta cena izvedljiva."

Po Škrjančevih besedah jim je nekaj donatorjev že obljubilo finančno pomoč. V naselju bi postavili petdeset montažnih pasivnih hiš, velikosti do 70 kvadratnih metrov z dvema parkirnima mestoma in vrtom. Ajdovski župan Tadej Beočanin verjame, da bo občino ta projekt še bolj utrdil na zemljevidu mladim prijaznih občin. Lokacija za gradnjo naselja še ni določena. "Imamo v preverbi tri lokacije v mestu in tri na podeželju. V roku dveh mesecev verjamem, da bomo lahko identificirali končno lokacijo.«

Povpraševanje je že zdaj veliko, pravi Škrjanec, kako pa bodo izbirali kupce? "Vsekakor jih bomo izbirali v sodelovanju z občino, kot sem pa dejal, bodo to mlade družine, predvsem tiste, ki izvisijo v stanovanjskih shemah za pridobitev stanovanj."

Predsednik Mladinskega sveta Ajdovščina Lan Žvanut upa, da bo projekt uresničen, saj bi olajšali stanovanjsko problematiko mladih v občini in preprečili njihovo odseljevanje.