Bohinjska proga je zaradi svojega poteka in tehničnih posebnosti izjemna, potnike navdušuje tudi znameniti železniški most v Solkanu. Foto: BoBo Foto:
Bohinjska proga je zaradi svojega poteka in tehničnih posebnosti izjemna, potnike navdušuje tudi znameniti železniški most v Solkanu. Foto: BoBo Foto:

Bohinjsko železniško progo, 145 kilometrov dolgo povezavo med Jesenicami in Trstom, so uradno predali namenu pred natančno 11o leti. Pri nastajanju vrhunskega projekta avstrijskega gradbeništva je v treh letih na začetku prejšnjega stoletja sodelovalo okoli 15.000 ljudi. Proga je izjemen tehnični dosežek tudi zaradi 28 predorov, najdaljši v Podbrdu meri več kot 6 kilometrov, petih galerij in 65 mostov. Najznamenitejši je solkanski.

Bohinjska železnica , ki po nekaterih ocenah spada med 1o najzanimivejših v Evropi, celo v svetu, je uvrščena na poskusni seznam Unescove dediščine . V Društvu ljubiteljev bohinjsko goriške proge pa so zadovoljni, da so v povezavi z občinami ob progi in v sodelovanju s slovenskimi železnicami ob znameniti tehnični dediščini le vpeljali nekaj novosti, pravi iz Operativne iniciative 110 let Bohinjske proge: »Letos je zagotovljen zadosten prostor za prevoz koles na rednih vlakih, vozi tudi avtovlak iz Nove Gorice, za enkrat ob vikendih, avgusta bo vsak dan.«

Na nekaterih postajah so izpeljali nujne infrastrukturne izboljšave in začeli sanirati plaz v Podbrdu, ki je močno grozil progi. Uradna slovesnost ob 11o letnici bohinjske proge bo v Novi Gorici v začetku septembra, takrat bodo tudi uradno predali namenu novo postajališče v Solkanu, ki je sicer v uporabi od začetka julija.

Zdenka Tomulič