Boris Pahor je prepričan, da je pri človeku z zdravo pametjo in srcem ljubezen do lastne kulture in naroda na prvem mestu. Foto: Emil Grbac
Boris Pahor je prepričan, da je pri človeku z zdravo pametjo in srcem ljubezen do lastne kulture in naroda na prvem mestu. Foto: Emil Grbac

Tržaški pisatelj Boris Pahor bo jutri praznoval svoj 108. rojstni dan. Velikemu književniku in humanistu so se v domačem mestu poklonili z izdajo zbornika, v katerem so moči združili tako italijanski kot slovenski avtorji. Knjiga je izraz dialoga med sobivajočima kulturama mesta v zalivu, k čemur je s svojim delom doprinesel prav slavljenec.

`Borisu Pahorju, pisatelju brez meja´, kot so naslovili zbornik, se je ob 108. rojstnim dnevu poklonilo 26 tržaških avtorjev, od novinarjev, književnikov in prevajalcev, do profesorjev in kulturnikov. Dobra polovica knjige je posvečena analizi Pahorjevih del, druga polovica pa intervjujem in pričevanjem. Profesorica Marija Kacin: "On je s svojim delom in s svojo osebnostjo prebil 100 letni zid molka o naši kulturi, o naši kulturni preteklosti."

Skozi kratke predstavitve izbranih del avtorji ponujajo vpogled v Pahorjev odnos do narodnostnega vprašanja, zatiranja, svobode in ljubezni, spomini dolgoletnih prijateljev pa odstirajo tudi bolj osebno plat velikega tržaškega pisatelja. Senatorka Tatjana Rojc: "V tem prostoru je bil determinanten tako za soočanje s preteklostjo kot s sedanjostjo. Meni osebno pa je pomembno to, kar me je naučil: kaj je absolutno zlo in da obstaja absolutna ljubezen."

Zbornik je plod sodelovanja dveh kultur, ki sta v skupnem mestu predolgo živeli ločeni življenji, opozarja urednik Walter Chierighin: "Sramotno je, da kar 40 let ni bilo državne založbe, ki bi izdala Nekropolo. Menim, da je to najpomembnejše tržaško delo druge polovice prejšnjega stoletja."

Preplet slovenskih in italijanskih pogledov na življenje ter delo Borisa Pahorja ponuja nov zorni kot razumevanja veličine slavljenca. Namenjen je italijanskim bralcem, ki se po mnenju urednikov zbornika, premalo posvečajo domačim avtorjem in temam povezanih z lastno preteklostjo.