Foto: Turizem Dolina Soče/Jošt Gantar
Foto: Turizem Dolina Soče/Jošt Gantar

Svet zavoda je na izredni seji ugotovil, da sofinanciranje skupnih služb, ki ga predvidevajo potrjeni proračuni občin Bovec, Kobarid in Tolmin, ni v skladu z aktom o ustanovitvi zavoda. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, županom predlagajo, da na skupnem srečanju poskušajo najti ustrezno rešitev, ki bo odpravila neskladja. Kot je po izredni seji povedal župan občine Tolmin Alen Červ, je izvor težave različno razumevanje določb: "Kaj sploh skupne služba obsegajo in kakšne bi morale biti njene naloge. Pa tudi iz občutka nekaterih ponudnikov, da od zavoda ne prejemajo tistih storitev, ki bi jih potrebovali. Verjetno bo potreben strateški razmislek in še nekaj usklajevanja. Mislim pa, da bomo prišli do konsenza, tako da bo lahko zavod tudi v letošnjem letu deloval."

Svet zavoda je Občino Bovec opozoril, da finančna sredstva, zagotovljena v njenem proračunu za sofinanciranje zavoda za leto 2023, ne omogočajo izvedbe nekaterih nalog na področju turizma, med drugim tistih na področju delovanja TIC-a Bovec, vzdrževanja turistične infrastrukture in sofinanciranja prireditev. Bovški župan Valter Mlekuž odgovarja: "Ne vem, kako prepričati svetnike, da je toliko denarja potrebnega, če jih ni bilo mogoče prepričati o tem že pri sprejemanju proračuna. Očitno načrt dela ni bil pripravljen tako strokovno, kot bi moral biti oziroma kot so si svetniki želeli. Naj svet zavoda ali zaposleni pridejo na občinski svet, jaz jih lahko povabim, in naj prepričajo svetnike, ki o tem odločajo, da je to potrebno."

Prihodnost zavoda se v tem trenutku zdi negotova. Optimizem sicer vlivajo izjave županov o njegovem pomenu za to območje. Kobariški župan Marko Matajurc: "Če hočemo razvijati butični turizem, brez zavoda ne bo šlo. Zavedati se moramo, da je ta zavod doslej v Sloveniji veljal za nekaj uspešnega, kot vzor drugim." Skrbijo pa besede Mlekuža, ki dopuščajo tudi črn scenarij: "Če ne bo šlo, bomo pač morali iti narazen, pa bo." Datum sestanka županov z ostalimi deležniki sicer še ni znan.